ROTTERDAM- In Rotterdam heeft de politie afgelopen weekend een trouwstoet aan de kant gezet, omdat er geen vergunning was aangevraagd voor het evenement. Dit meldt de wijkagenten in Oud-Mathenesse. De agenten constateerden dat de deelnemers zich niet aan de verkeersregels hielden. Alle overtredingen zijn door de politie genoteerd en zullen later worden afgehandeld.
De overtredingen worden per auto behandeld. Zo kan het toeteren worden geregistreerd als ‘onnodig geluid veroorzaken’, waarvoor boetes worden uitgedeeld. In uitzonderlijke gevallen, zoals bij een aanhouding of een handgemeen tussen de bestuurders en de politie, zal een mutatie worden gemaakt. De feiten waarop wordt bekeurd zijn onder andere gevaarlijk rijgedrag (Artikel 5(a) Wegenverkeerswet), onnodig geluid veroorzaken, door rood licht rijden, geen gordel dragen, gevaar of hinder veroorzaken, niet doorrijden bij groen licht, op het trottoir staan en geen richting aangeven.
Hoe vaak een trouwstoet in Rotterdam door de politie aan de kant wordt gezet, is onbekend. Dit is niet te herleiden uit het politieregistratiesysteem, omdat een mogelijke relatie met het deel uitmaken van een trouwstoet niet wordt geregistreerd. Het meldpunt 14010 heeft sinds begin 2020 in totaal 9 signalen ontvangen over overlast door toeterende trouwstoeten en nog 2 over andere vormen van overlast door trouwstoeten. Uit het systeem is niet af te leiden of dit 11 unieke incidenten zijn, of dat meerdere mensen melding hebben gemaakt van hetzelfde incident. Ook bij het Veiligheidsloket zijn over deze periode 9 meldingen binnengekomen, waarvan 7 anoniem.
Rotterdam kent een aanmeldpunt voor trouwstoeten, waarbij een trouwstoet 5 dagen voorafgaand aan het huwelijk moet worden aangemeld. Vanaf 1 januari 2020 tot afgelopen juli zijn hier 418 aanmeldingen geregistreerd.
Als zo’n toeterturrek zich officiëel aanmeldt, mag hij dan wél overlast veroorzaken?
Binnenkort krijgen deze agenten te horen dat er geen plaats voor hun is in het Rotterdamse politiekorps. Het doen stoppen van deze trouw terreur stoet is erg stigmatiserend naar bepaalde groeperingen.