SCHIEDAM- Ondanks het gebrek aan harde bewijzen voor een Schiedams slavernijverleden (van de toenmalige elite), lijkt het stadsbestuur hier geen boodschap aan te hebben. ‘Schiedammers zijn zich bewust van het koloniaal en slavernijverleden en kunnen daar desgewenst en op eigen wijze aandacht aan schenken’. Dit melden de wethouders Anouska Biekman (D66) en Cemil Kahramanoğlu (Denk) in de concept Agenda ‘Samenleven in een kleurrijk Schiedam’. Met deze agenda willen de wethouders ‘integraal regie voeren om inclusie te bevorderen en discriminatie te bestrijden’.
Later dit jaar volgt een informatiebijeenkomst om vragen van raadsleden over de concept-agenda te beantwoorden. De fracties van AOV en OPS hebben eerder tevergeefs gevraagd naar de inhoud van een omstreden lezing over het vermeende slavernijverleden van Schiedam, maar kregen nul op rekest. Ook harde bewijzen voor dat gesuggereerde slavernijverleden bleken, na herhaaldelijk aandringen, een wassen neus.
Wethouder Biekman en consorten laten zich echter niet uit het veld slaan. ‘In 2018 en 2020 heeft het gemeentearchief verkennend onderzoek verricht naar eventuele Schiedamse banden met het Nederlands trans-Atlantisch slavernijverleden’, meldt de wethouder in de agenda. ‘In juni 2023 verzocht het college om een verdiepend vervolgonderzoek, waarbij de koloniale bezittingen van de familie Pichot en haar rol in de Schiedamse geschiedenis in kaart worden gebracht’, alsof dit minimaal ‘bewijs’ nu alsnog van enige betekenis zou zijn.
Ondertussen gaan de wethouders verder met hun plannen, slavernijverleden of niet. Ze zetten activiteiten op met samenwerkingspartners en andere gemeenten gericht op herdenking, viering en het vergroten van bewustwording over het koloniaal en slavernijverleden. Met scholen en maatschappelijke partners wordt bepaald hoe educatie- en informatieprogramma’s over dit verleden vormgegeven kunnen worden, met aandacht voor de herdenking en viering van de afschaffing van slavernij.
De concept Agenda meldt verder dat rond bijzondere data bij dit thema wordt stilgestaan aan de hand van activiteiten, zoals het project ‘150 dichtregels’. Een afvaardiging van het college van burgemeester en wethouders woont de jaarlijkse herdenking in Rotterdam bij, namens de stad zonder slavernijverleden.
Ben benieuwd of Cemil Kahramanoğlu (Denk) met een bordje durft te gaan staan demonstreren bij het Turkse parlement.
Slavernij in het Ottomaanse Rijk vormde een legaal en belangrijk onderdeel van zowel de economie als de samenleving van het Rijk. In Constantinopel, de hoofdstad van het Rijk, bestond de bevolking van 1609 voor ongeveer een vijfde uit slaven. De slavernij van volkeren uit de Kaukasus werd in het begin van de 19e eeuw verboden, maar slaven uit andere bevolkingsgroepen bleven langer toegestaan. Zelfs na verschillende pogingen om de slavernij in de 19e eeuw af te schaffen, bleef de praktijk tot in de vroege 20e eeuw nagenoeg onaangedaan voortduren. Nog in 1908 werden er vrouwelijke slaven verkocht in het Ottomaanse Rijk. Seksuele exploitatie van slaven bleef gedurende de hele geschiedenis een centraal onderdeel van het Ottomaanse slavensysteem.
En genocide op het Armeense volk is zeker een fabeltje?
@ Jaap , Wat te denken van dat India met dat gekke kastenstelsel . Als je daar als slaaf geboren wordt zal je ook als slaaf dood gaan . Even voor de duidelijkheid , we leven momenteel in 2024 en het bestaat nog steeds ………………
Degene die zich bezig houden met het slavernijverleden zijn mede de oorzaak van de slavernij van heden.
Waarom geen aandacht voor de huidige problemen zoals slavernij, kinderarbeid en huiselijk geweld.
Omdat het allemaal is gericht op de gewenst herstelbetalingen. De rest is flauwekul.
Idd Ladage , het is gewoon een toneelspel met de bedoeling om van onze samenleving te kunnen plukken .
En ja hoor ! ………….. Daar is Kreuger zijn vriendin ook weer . Ze hebben allebei gemeen , dat ze rijp voor het gesticht zijn …………….
Zoek een psychiater, Jan zonder achternaam.
🤣………………..
Vraag me af wanneer Biekman met het voorstel komt om alle verkeersborden, in Schiedam, waar een zwart poppetje op staat afgebeeld het zwarte poppetje te vervangen voor een groen poppetje.
@ Jaap , Kijk maar uit , dadelijk breng je haar nog op het idee , ze is toch al zo zinloos bezig …………
Als dat mens het zo slecht naar haar zin heeft met al dat gezeik van haar , waarom rot ze dan niet op naar haar eigen roots ergens in West Afrika ? …………………
@Jan.
Als ik haar was zou ik voor een ‘zakenreis’ naar Ghana gaan. Kan ze onderzoek doen naar het verleden van Akwasi.
Hij heeft in dat land zeker wel een mooie villa of anders zijn familie wel die verdienden aan de blankies.
Akwasi vertelde dat Ghanese mensen vaak trots zijn op hun afkomst, maar toen ontdekte hij dat Ghanezen geen slaven waren.”Ze werkten samen met Nederlanders.” Akwasi ontdekte dat zwarte slavenhandelaren flink geld verdienden over de rug van anderen en dat was niet wat hij verwachtte: “Ik ben gewoon een nazaat van zwarte slavenhandelaren. Daar zat ik dan, met mijn gekrenkte trots. ”
@ Jaap , Ik geloof dat heel dat rijtje landen aan de Golf van Guinea dik aan de slavenhandel verdiende . Dus als Biekman nou zo graag in het verleden zit te spitten op zoek naar ” haar waarheid ” , dan moet de echte waarheid ook maar eens naar boven komen en die zal haar vies tegenvallen …………………