WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland

TOT 12 JAAR CEL OPDRACHTGEVERS EXPLOSIES ROTTERDAM

ROTTERDAM- Drie mannen die verantwoordelijk zijn voor een reeks van gewelddadige aanslagen in Rotterdam in 2020 hebben celstraffen gekregen van de rechtbank. Twee van hen hebben een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van 8 jaar te pakken, zoals het Openbaar Ministerie had geëist. De derde man heeft een hogere straf van 12 jaar, terwijl er 9 jaar was gevraagd. Daarnaast heeft de rechtbank besloten tot toewijzing van de vorderingen van de benadeelde partijen (de bewoners of gebruikers van de beschoten woningen en panden). De veroordeelden hebben zich op grote schaal bezig gehouden met de in- en uitvoer van cocaïne in Nederland en de handel in cocaïne.

De drie mannen zijn schuldig bevonden aan het plegen of opdracht geven van meerdere beschietingen en een explosie in verschillende straten in Rotterdam naar aanleiding van een gestolen partij cocaïne. Het ging om de Frits Ruysstraat, Potgieterstraat, Van Galenstraat, Mathenesserdijk en Jagthuisstraat. Bij deze incidenten werden woningen en bedrijfspanden beschadigd, maar er vielen geen slachtoffers.

De aanslagen hadden te maken met conflicten in het drugsmilieu, waar de mannen een rol in speelden. Ze wilden hun rivalen intimideren, afpersen of uitschakelen. De rechtbank noemde hun handelen ‘onacceptabel en verwerpelijk’.

Deze zaak staat niet op zichzelf. Rotterdam en omgeving worden al zeker twee jaar geteisterd door explosies, die vaak drugsgerelateerd zijn. De explosies vinden vooral plaats in Rotterdam-West, Zuid en Crooswijk, maar ook in andere gemeenten zoals Vlaardingen, Schiedam en Capelle aan den IJssel.

De ontploffingen worden veroorzaakt door verschillende soorten explosieven, zoals brandbommen, handgranaten, cobra’s en zelfgemaakte bommen. De schade varieert van kapotte ramen en deuren tot gevels die worden opgeblazen of in brand vliegen. De explosies zorgen voor veel angst en onrust onder de bewoners. Er zijn nog geen zwaargewonden gevallen, maar dat is volgens de politie een kwestie van tijd.

De politie heeft al diverse aanhoudingen verricht in verband met de explosies, maar de geweldsgolf lijkt nog niet te stoppen. De burgemeesters van de gemeenten die onder de politie-eenheid Rotterdam vallen, hebben afgesproken om meer samen te werken en informatie uit te wisselen om de explosies aan te pakken. Ook hebben de gemeente Rotterdam en de politie extra beveiliging en toezicht ingezet op de plekken die vaker doelwit zijn geweest.

De explosies hebben volgens de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb (PvdA0 te maken met de grote hoeveelheid drugs die worden onderschept in de Rotterdamse haven. Daardoor lopen de spanningen in het drugscircuit op. De explosies zijn een effectief middel om druk uit te oefenen op iemand, of om de aandacht van de politie en justitie te trekken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *