WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland

TONNEN EXPLOSIEVE STOF BEIROET BIJ YARA VLAARDINGEN

VLAARDINGEN- Bij de fabriek van Yara aan de Zeemanshaven Oost in Vlaardingen ligt 23 ton ammoniumnitraat opgeslagen. Dezelfde stof die vorige week nabij de Libanese hoofdstad Beiroet voor een grote explosie zorgde met vele slachtoffers. Op grond van hun milieuvergunning mag Yara in Vlaardingen 37 ton ammoniumnitraat opslaan. Op dit moment heeft het bedrijf een opslag van 23 ton.

Op het kantoor van Yara in Vlaardingen wordt al ruim 24 uur niet gereageerd op vragen naar de situatie die gistermiddag ontstond en waarbij de kunstmestfabriek is stilgelegd. Dat was vanwege een incident met de stoffen fosforzuur en kaliumcarbonaat. De gemeente Vlaardingen verzekert nu dat hierbij geen ammoniumnitraat was betrokken.

Bij Yara ligt het ammoniumnitraat opgeslagen in een bunker die voldoet aan de technieken zoals beschreven in een document over specifieke activiteiten met gevaarlijke stoffen (PGS 7). De risico’s bij deze opslag zijn beheerst, volgens de gemeente.

In de bunker is het ammoniumnitraat opgeslagen in bigbags die op afstand van elkaar zijn geplaatst (compartimentering). De bunker is beschermd tegen brand van buitenaf. De bunker is voorzien van zogenaamde plofluiken die explosiedruk ontlasten, zodat de bunker zelf overeind blijft.

Yara in Vlaardingen is een BRZO bedrijf (Besluit risico’s zware ongevallen) en valt onder bevoegd gezag van de Provincie Zuid-Holland. De Omgevingsdienst DCMR is verantwoordelijk voor de handhaving, toezicht en vergunningverlening.

Jaarlijks wordt een BRZO-bedrijf gecontroleerd. Yara is in december 2019 door de BRZO-inspectie van de omgevingsdienst DCMR bezocht en er zijn toen geen onregelmatigheden aangetroffen. In december 2020 zal het bedrijf opnieuw worden gecontroleerd. Het bedrijf voldoet aan alle veiligheidsnormen die hier voor zijn.

GEEF UW MENING!!

Plaats een reactie onder dit bericht op deze site (scrol naar beneden). Gebruik uw vrijheid van meningsuiting!

LET OP!! Spreek vrijuit, maar reacties die oproepen tot geweld en verwensingen met ziektes worden niet getoond.

Publicatie kan (soms) enige tijd duren.

18 gedachten over “TONNEN EXPLOSIEVE STOF BEIROET BIJ YARA VLAARDINGEN

  1. Deze wereld is volsagen gestoord. Dat hiervoor uberhaupt vergunningen voor worden afgegeven!
    Dit moet zeker na die lekkage uitgezocht worden.
    Tot op de bodem!

    1. U slaat de spijker op zijn kop ; Deze wereld is volslagen gestoord . IJsvogeltjes in Schiedam worden de hemel in geprezen , terwijl niemand zijn eigen afvraagt wat het slachtvee voelt .

  2. Wat denk je wat een aan benzine licht opgeslagen. Je bent feitelijk gestoord om daar naast te gaan wonen, als de benzine in de fik gaat gaat het hele havengebied eraan

  3. Wat een dom en omgenuanceerd artikel, er wordt bij Yara minder dan1% van de hoeveelheid in Beiroet onder heel strikte veiligheidseisen opgeslagen die periodiek wordt gecontroleerd. Het incident van donderdag had helemaal niets van doen met de stof in kwestie. Een zichzelf respecterend journalist hoort eerst onderzoek te doen voor dit soort stemmingmakerij wordt gepubliceerd, ga je schamen, je maakt de bevolking hier onnodig bang mee, zo irritant. En ja we wonen inderdaad in een gebied anders dan op de Veluwe, maar wel op veilige afstand van de risicovolle bedrijven. Als je dat niet vind, staat het staat een ieder vrij te verhuizen naar daar waar men zich veilig waant.

  4. Beste Jan,
    Ga je eerst eens verdiepen in de materie en lees nog eens goed wat er staat “In de bunker is het ammoniumnitraat opgeslagen in bigbags die op afstand van elkaar zijn geplaatst (compartimentering). De bunker is beschermd tegen brand van buitenaf. De bunker is voorzien van zogenaamde plofluiken die explosiedruk ontlasten, zodat de bunker zelf overeind blijft.

    Yara in Vlaardingen is een BRZO bedrijf (Besluit risico’s zware ongevallen) en valt onder bevoegd gezag van de Provincie Zuid-Holland. De Omgevingsdienst DCMR is verantwoordelijk voor de handhaving, toezicht en vergunningverlening.”

    Alleen de kop van dit stuk is zo gekozen om U en de argeloze’n op de manier te laten reageren zoals U nu doet, dus bangmakerij.

  5. Ook in Beiroet zou iedereen desgevraagd vóór de ramp hebben gezegd dat de opslag aan álle veiligheidseisen voldoet………..

  6. In Enschede was ook alles tiptop in orde en vond de oud-ombudsman na onderzoek dat de overheid niet had gefaald. Jammer voor hem en die overheid dat enige tijd voor de vuurwerkramp een student onderzoek had gedaan en over afschriften van voor de overheden bastende stukken beschikte die als de sodemieter na de ramp door de overheden waren verdonkeremaand. De Nederlandse overheid en betrouwbaarheid, tja…

    1. Ik sprak ca 8 jaar geleden een paar maal met de oud-voorzitter van de door de vuurwerkramp gedupeerde verenigde ondernemers die vlak daarna aan de nare ziekte die hij toen al zwaar onder de leden had zou overlijden. Hij mocht het eigenlijk niet zeggen, maar ook de Europese Unie had kennelijk iets goed te maken want die hebben ook een substantieel bedrag uitgekeerd…

  7. Af en toe gaan dingen gewoon fout, zo ging het en gaat het altijd al.
    Van die mensen die nu alweer op de achterste benen gaan staan wanneer blijkt dat dat spul hier ook ligt, aanwakkert door media.
    Ik mag niet met ziektes strooien maar ik doe het toch: het lijkt wel of het facebook-scheld-elkaar-woedend-verrot-virus hier ook ligt opgeslagen

  8. Helaas vrees ik, en velen met mij, dat in regio Vlaardingen en Schiedam (eens) een ramp zal plaatsvinden. De overheid en zeker de lokale overheden zijn niet meer in staat de controles en regels 100% te handhaven. Corruptie, onkunde, vriendjespolitiek en gróót gebrek aan intelligentie bestuurders. Neem het stadsbestuur van Vlaardingen, de ene blunder na de ander. Financieel wanbeleid. Moeten wij die jongetjes en meisjes vertrouwen? Nou nee,
    De wet van Murphy luidt: alles wat fout zou kunnen gaan, gaat ook een keer fout.
    Meteen extra controles uitvoeren naar opslag van explosieve en giftige stoffen, niet wachten. Ook de controleurs en handhavers moeten op hun beurt weer gecontroleerd worden.

    1. Het domste is bekend maken waar wat ligt.
      Daar kunnen terroristen ook iets mee doen we hoeven alleen maar te wachten maar er gaat wat gebeuren

  9. Het is maar een klein verschil 23 ton in vlaardingen of 1750 ton in beiroet… Ik hoor trouwens niemand klagen over alle vuurwerkbunkers die de afgelopen 50 jaar door de hele stad zijn verspreid in de laatste week van het jaar, allemaal zelf gemetselde ‘schuurtjes’ van gasbeton met een sprinkler in een gebouw wat nooit gebouwd was voor die toepassing en waar opslag is toegestaan van 0,5 to 5 ton vuurwerk, wat gemaakt is om te exploderen in tegenstelling tot ammonium nitraat wat gewoon explosief is, maar daar in principe niet voor gemaakt is.

    Gek genoeg hoor je nu enerzijds dat het een schande is dat die stof daar ligt opgeslagen, in speciaal daarvoor gebouwde en ingerichte bunkers waar het personeel getraind is om te werken met dat middel en in die omgeving en anderzijds klagen mensen steen en been dat er dit jaar geen vuurwerk meer mag worden verkocht en dus niet meer hoeft te worden opgeslagen in op zijn best amateuristisch gebouwde vuurwerkbunkers waar drie dagen per jaar gewerkt wordt door mensen die ongetraind zijn om te werken met dat soort spul en een week per jaar daadwerkelijk bezig zijn met dat soort spul.
    En ja ik weet waar ik het over heb aangezien ik 20 jaar in de vuurwerk branche heb gewerkt en ik in het bezit ben van een ATEX certificaat

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *