WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland

TOENAME KLACHTEN VLIEGVERKEER VAN HANDJEVOL SCHIEDAMMERS

SCHIEDAM- Veelvuldige melders zijn verantwoordelijk voor 75% van alle klachten over Rotterdam The Hague Airport (RTHA). In totaal 11 daarvan wonen in Schiedam. Dat wordt duidelijk uit de jaarrapportage van de DCMR die de geluidmeldingen van bewoners over RTHA analyseert. Het stuk is onlangs aan Schiedamse raadsleden toegezonden.

Het aantal klachten bij de DCMR over RTHA is gestegen met 81%, terwijl het aantal vluchten van en naar RTHA nauwelijks is toegenomen. Dat is een van de conclusies uit de jaarrapportage van de milieudienst.

Het totaal aantal melders in de periode november 2018 tot en met oktober 2019 bedroeg 1.886. Het aantal frequente melders verdubbelde naar 72 (4% van totaal aantal melders). Onder deze 72 frequente melders ook de 11 uit Schiedam, tegen 3 frequente melders in de vorige periode. Van de overige melders kwamen er 269 uit Schiedam (tegen 187 vorig jaar).

Niet duidelijk is waarom zonder significante toename van het aantal vluchten, het aantal frequente melders — ook in Schiedam – zo is toegenomen. Nu de DCMR de gegevens van deze melders niet mag delen, zal in overleg met de DCMR en de Commissie Regionaal Overleg (Cro) bekeken worden of en hoe met deze frequente melders in overleg kan worden getreden.

Uit de toelichting op het stuk blijkt wel dat het melden van overlast door vliegverkeer steeds eenvoudiger wordt. Naast de mogelijkheid als melder om telefonisch bij de meldkamer, respectievelijk via een formulier op de website van de DCMR een melding in te dienen, kan dit nu ook via de app ‘Rotterdam flighttracker’. Met deze app kan de melder zowel mobiel als via de computer aangeven op welke precieze tijd en locatie er sprake is van overlast. Optioneel kan aan de melding een specifiek vliegtuig worden toegewezen. De meldingen zijn niet anoniem, maar de DCMR mag de gegevens op grond van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) niet delen.

GEEF UW MENING!!

Plaats een reactie onder dit bericht op deze site (scrol naar beneden). Gebruik uw vrijheid van meningsuiting!

LET OP!! Spreek vrijuit, maar reacties die oproepen tot geweld en verwensingen met ziektes worden niet getoond.

Publicatie kan (soms) enige tijd duren.

30 gedachten over “TOENAME KLACHTEN VLIEGVERKEER VAN HANDJEVOL SCHIEDAMMERS

  1. Een frequente melder is geen lastpak, maar iemand die “gestoord” wordt door het vliegverkeer. Hij/zij “pakt de telefoon”, maar hoeveel mensen in zijn/haar directe omgeving hebben ook overlast.
    Overlast van geluid is heel vervelend, zeker als je wilt slapen, maar overlast van fijn stof en ultra fijnstof is nog erger, dit is een sluipmoordenaar.

  2. Als het vliegverkeer nauwelijks toeneemt maar de klachten wel dan moet hier een oorzaak voor zijn. Je kan stellen dat de vliegtuigen meer herrie zijn gaan maken maar het tegendeel is waar, ze worden juist steeds stiller. Ik schrijf het toenemen aan klachten toe aan het feit dat meer mensen thuis zitten en vooral de laatste week ook meer buiten zitten. Nu kan ik heel simpel zeggen dat deze mensen dan maar moeten gaan verhuizen maar dat is natuurlijk onzin, dat gaat ook niet zomaar. Misschien moeten die mensen wel eens na gaan denken hoeveel andere er hun brood in en mee verdienen. Zowel direct als indirect. En zeker in deze tijd (Corona) is het hebben en behouden van een baan heel belangrijk. Ik schrijf het meer klagen dan ook toe aan een soort van verveling. Ze zitten meer thuis en hebben weinig te doen (want veel mag en kan niet in deze tijd). Dus mensen hou op met de veelvuldig geklaag en gebruik je gezonde verstand.

    1. Ik ben weer blij dat ze overkomen vooral de 1e om 6.55 dat is mijn wekker.
      Azijnzeikers blijven nou eenmaal toch zeuren, heb meer last van de treinen dan de vliegtuigen.
      Die krengen komen om de 15 minuten over de spoorbrug, en ik woon in de wijk de Velden.

  3. Volgens de eerdere reacties ben ik een azijnzeiker die zijn gezonde verstand niet gebruikt.
    Ach ieder zijn mening. Zelf maak ik gebruik van de app Explane die de gemeente Rotterdam omarmt en adviseert om geluidsoverlast te meten en melden. Kijk eens bij de resultaten dan zult u zien dat de 75dB geluid met regelmaat wordt gehaald.
    Inderdaad dan kun je elkaar niet meer verstaan.
    Ik zal doorgaan met melden van overlast. Dat wil zeggen over vliegtuigen die meer herrie maken dan is toegestaan in de vergunning. Bijv. door te laag vliegen zoals door DCMR is vastgesteld.

    Ongeacht hoeveel mensen er in deze industrie werkzaam zijn en Corona banenverlies oplevert. Deze gebruikte argumenten in de reacties zouden dan ook te hard rijden, door rood rijden enz. rechtvaardigen omdat er nu eenmaal veel mensen in de auto-industrie werkzaam zijn.

    1. Even een vraagje Koos. Wist je niet dat er een vliegveld in de buurt van je woning lag en dat je misschien wel in een aanvliegroute zou kunnen zitten en zo ja waarom ben je daar dan toch gaan wonen? Ik snap dat niet, ik was er dan nooit gaan wonen dus misschien, heel misschien ben je toch wel een azijnzeikertje.

      1. Dus eigenlijk moet je niet in Schiedam gaan wonen . Tegenwoordig komen ze over heel Schiedam en dat is alleen het landen . Als ze opstijgen doen ze dat richting Delft en Bleiswijk , bij mij komt de eerste om precies 07:03 over en ik kan de mensen zien zitten maar ik klaag niet .

    2. Sorry Koos, maar je vergelijking met de autoindustrie slaat nergens op. Omdat iemand te hard of door rood rijd gaat er niet een hele autoindustrie op de schop. Dit doet de bestuurder (ster) zelf. Kan je niet de autoindustrie de schuld van geven. Constant klagen over vliegtuigen kan wel banen kosten omdat men op een gegeven moment zou kunnen besluiten het vliegveld weg te halen of dusdanig klein te houden dat het niet meer rendabel is. En dat kost banen. In dit geval moet ik Piet Holleman gelijk geven, je gaat zelf in de buurt van een vliegveld wonen. Dat is hetzelfde als langs een rijksweg gaan wonen en dan klagen over het verkeer.

      1. ‘Toename klachten vliegverkeer door Handjevol Schiedammers’ (= 11 melders)
        Azijnzeikers?
        Moest je hier maar niet gaan wonen?
        Deze 3 opmerkingen komen bij mij kleinerend over en ook nog eens kort door de bocht

        Duidelijk is dat de melders van vliegtuigoverlast niet zomaar melden. Ze ervaren geluidsoverlast door vliegtuigen.
        Ze maken netjes gebruik van hun recht om de geluidsoverlast te melden via Explane of DCMR.
        Waarom zoveel meldingen door 11 melders? Omdat de intensiteit van de geluidsoverlast afhankelijk is van de ligging van je woning. Daarbij komt dat ieder overkomend lawaaiig vliegtuig aanleiding kan geven tot geluidsoverlast en vervolgens kan en mag per individueel toestel gemeld worden. Dus iemand die woont onder de opstijg- of landingsroute zal waarschijnlijk veel meer melden dan iemand die buiten die route woont.

        In de jaren 92 was RTHA nog een klein vliegveld voor sport-, les- en zakenvliegtuigen. Tegenwoordig is het uitgegroeid tot een vakantievlucht luchthaven en het einde van groei is helaas nog niet in zicht. Dit gezien de groteverbouwingen aan de aankomst- en vertrekhal voor afhandelen van meer vluchten, de professionalisering van de bagageafhandeling en voorzieningen voor de passagiers.
        Zelf woon ik in het hart van de herrie: wijk De Velden. Hier meet ik dagelijks vliegtuigen met een db van tussen de 79-86db!!
        Geloof me, dat is echt een oorverdovende klereherrie en daar wordt je bij elk overkomend vliegtuig gek van. Ik meet en meld dan ook actief via de App Explane en via DCMR.
        Iemand moet toch eens gaan luisteren en actie ondernemen tegen die geluidsoverlast.
        Ik zou graag willen dat de huidige dramatische geluidsoverlast minder wordt en dat er met bewoners gesproken gaat worden over bijv. het bepalen vanaf welk tijdstip in de ochtend die vluchten kunnen starten.
        Nu wordt alles eenzijdig vanaf RTHA bepaald. Ze doen hun eigen zin, alles uit eigen belang. Het belang van mijn gezin (gezondheid, rust, woongenot) telt voor RTHA niet mee. Dat kan toch niet.
        Dat kan en moet anders. In het voordeel van ALLE bewoners van met name Schiedam Noord.
        Wie kan daar tegen op zijn?

        79-86db geluid ervaren wij hier……….bizar veel geluidsoverlast: ik blijf, net als Koos, melden via Explane en de DCMR.

        1. Dankjewel Wilma voor de ondersteunende reactie. Juist omdat veel reageerders het niet kunnen opbrengen om de ander in zijn waarde te laten en zijn mening op basis van feiten te respecteren, heb ik de kleinerende reacties van mij af laten glijden.
          Ik woon sinds 1988 in de Woudhoek en inderdaad toen was RTHA nog Zestienhoven en een acceptabel buurtvliegveld.
          Overigens vond de PVDA eind jaren 80 al dat het vliegveld per 1988 dicht moest. Zij namen dit destijds op in hun verkiezingsprogramma. De feiten staan gewoon op internet.

          Jij zult ook weten dat de opstijgroute bewust over Midden Delfland gaat om vervolgens boven het Westland af te buigen naar de zuidelijke vakantielanden.
          De kortste en zuinigste route zou over Schiedam Centrum heen gaan…..tja maar dan krijg je meer risico’s en klachten over lawaai. Dan hadden deze reageerders waarschijnlijk ook een andere reactie afgegeven.

          De berichtgeving over 11 klagers in het nieuwsbericht vind ik misleidend. Er zijn vele mensen die overlast melden, maar kennelijk zijn er 11 die consequent door gaan met melden.
          Mijn belangrijkste doel is de objectieve meet-app EXPLANE onder de aandacht te brengen van medebewoners. De pers en gemeente Schiedam heb ik het nog niet zien doen.
          In tegenstelling tot het college van B&W van Rotterdam . Ik citeer de uitspraak d.d. nov. 2019 :
          “Het college van burgemeester en wethouders vindt de Explane app een welkome aanvulling op het meldingssysteem van de Omgevingsdienst DCMR.”

          Ik hoop dat wij nog lang ons democratisch recht mogen en kunnen inzetten om misstanden aan de kaak te stellen. Wanneer ik echter de mega miljarden optel die de Europese landen aan hun vliegmaatschappijen besteden om ze overeind te houden, zal het economisch chantage middel voorlopg nog niet verstommen. Een reden temeer om door te gaan met onze stem in deze kwestie in te brengen.
          Succes daarmee!!!

  4. Het zijn volgens mij ook altijd de zelfde zeikers bij mij vliegen ze ook boven mijn huis in kethel als ze terug komen om te landen ik heb er geen last van het is nou eenmaal zo

  5. “In de jaren 92 was RTHA nog een klein vliegveld voor sport-, les- en zakenvliegtuigen.”? Sorry hoor, maar ook toen waren er al zat vakantie vluchten. Ik weet dit uit 1e hand omdat mijn toenmalige man daar werkte. Ik zal niet zeggen dat een vliegtuig helemaal geen geluid geeft maar er zijn ook mensen (en dat is bewezen) die klagen omdat er volgens het “spoorboekje” een vliegtuig aankomt of vertrekt terwijl die om 1 of andere redenen helemaal niet aangekomen of vertrokken is. Er zijn ook mensen die met die app in hun handen zitten bij ieder vliegtuig om te kijken of hij wel aan de norm voldoet. 1 db te veel is gelijk aan de telefoon hangen. Ook al horen ze niet eens het verschil.

    1. ‘Of hij wel aan de norm voldoet’

      Hoeveel is die norm volgens u dan?
      Ik meet met de App hier tussen de 79-86db.
      Ik ben erg benieuwd of de norm van u hier 1db onder ligt.

      1. Ik woon nu niet meer in de aanvliegroute. Maar heb dat wel 25 jaar gedaan. Nooit last van gehad. En nee, ik ben niet vanwege de vliegtuigen verhuisd.

          1. Even voor de goede orde. Ik heb gezegd dat ik er 25 jaar gewoond heb en nu niet meer. Ik heb het nergens over hoe lang ik weg ben. Dat kan inderdaad al 20 jaar zijn maar ook sinds vorige maand. Dat is voor u de vraag (die u blijkbaar denkt te kunnen beantwoorden) en voor mij de weet. Maar genoeg hier over. Er zullen (gelukkig) altijd mensen die zijn die er geen last van hebben en ook (helaas) mensen die er altijd last van hebben.

        1. U heeft gelijk, excuus ik heb uw zin verkeerd geïnterpreteerd.

          Echter u doet zelf ook flink aan aannames 🙂 U geeft geen antwoord op mijn eerdere vraag over de norm van geluid wat is toegestaan. Volgens u zijn er mensen die bij 1db overschrijding van die norm al de telefoon oppakken om de overlast te melden.
          Waar haalt u het allemaal vandaan????

          Nogmaals:
          Wat is de toegestane norm aan db’s van vliegtuiglawaai volgens u?

          1. “Volgens u zijn er mensen die bij 1db overschrijding van die norm al de telefoon oppakken om de overlast te melden.” Hier wil ik alleen maar mee aangeven dat er mensen zijn die over alles klagen (en nee ik bedoel dit niet persoonlijk). Er wordt geklaagd over de vakantievluchten, er wordt geklaagd over sportvliegtuigjes en hier zijn ze dan wel niet, maar men is zelfs in staat om te klagen over zweefvliegtuigjes. En nogmaals, niet persoonlijk bedoeld, maar heel veel mensen die klagen over het vliegverkeer (en dan maakt het niet uit welk vliegveld) gaan wel vrolijk met het vliegtuig op vakantie. Enne, ik heb geen idee wat hier de norm is. Zeg ik eerlijk, heb me daar nooit in verdiept omdat ik het niet als hinderlijk heb ervaren. Maar ik ben wel om 1 ding heel blij…….Dat ook nu weer bewezen wordt dat iedereen anders is gelukkig. Anders zou de wereld wel heel saai worden.

  6. Ik woonde vanaf 1975 in Kethel daar gingen ze ook over ons huis nooit vervelend nu woon ik in Vlaardingen en komen ze voor de raam langs zo mooi en we liggen met onze boot op de kaag en de Kaagbaan is bovenons ook niet hinderlijk zoals iedereen zegt azijn zeikers ga daar niet wonen

  7. Met grote vreugde las ik een nieuw artikel op deze nieuwssite. Er zullen 100 mensen gaan meedoen aan een nieuw initiatief om geluidshinder te meten. Lees voor de details het bericht met deze kop:

    SCHIEDAMMERS KUNNEN GELUIDSHINDER METEN VLIEGVERKEER

    Ik stel voor dat alle reageerders die geen hinderlijke overlast ervaren, zich vóór 20 augustus aanmelden.
    U krijgt dan de kans om uw gelijk te bewijzen.
    Wel eerlijk meten hoor en niet stiekem de microfoon afschermen om decibels te drukken.

    1. Koos, ik heb me opgegeven voor de 20ste hoor. Ik hoop op een vruchtbaar overleg over het beter meten van de geluisniveaus vanaf verschillende plaatsen, want de db metingen door die ene meetpaal aan de Kasteelweg is absoluut volstrekt onvoldoende.
      De gemeten db’s in Sveaparken en De Velden liggen minimaal bij elk vliegtuig 10 tot 15db’s hoger.

    1. Wat bedoelt u? Mag Koos niet voor zijn mening uitkomen omdat het u pp één of andere manier niet uitkomt of bezorgt Koos u of daadwerkelijk overlast?

  8. Ik heb zelf gewerkt aan einde van de Spaanse Polder dichtbij Zestienhoven. Daar vlogen ze af en aan. Zelfs met raam open weinig last van gehad. Woonde eerst in het centrum en tegenwoordig woon ik in Nieuwland en ja ik hoor vliegtuigen ook weleens overkomen. Soms zo laag dat ik bijna naar binnen kan kijken voor mijn gevoel. Mijn schoonfamilie woont in de buurt van de akkers. Daarnaast fiets ik regelmatig rondje Schiedam en fiets ik naar mijn werk. Nu ben ik dus echt heeeeeeeelllll erg benieuwd vanuit welke wijk de klachten komen. want zoals ik dan bedenk woon ik in West heb ik in Oost gewoond. Kom regelmatig in Zuid en Noord en ik heb werkelijk waar amper overlast van de vliegtuigen. Ik hoor politie/trauma/legerhelikopter vaker dan de vliegtuigen.

    Ik zeg niet dat het azijnzeikers zijn maar ga je in de omgeving van een vliegveld wonen dan kan je ervan uit gaan dat je ze ook hoort. En dat er in de loop van de jaren meer vluchten komen. Mocht je de keuze zelf hebben genomen om in de nabije omgeving te gaan wonen dan vind ik eerlijk gezegd dat je niet moet gaan klagen. En ja ik vergelijk het ook met verkeer. Als je aan een doorgaande grote weg woont (nemen Rotterdamsedijk) dan ga je lijkt mij ook niet klagen over drukke verkeer want geloof mij daar kan je echt niet met je raam aan dijkkant open zitten want is echt megakabaal. Zeker met de de leuke geluidsinstallaties van tegenwoordig, dan dreun je zeker in de spits met je ramen dicht te tent uit.

    1. Wijken Svea en De Velden.
      Door de opstijgende vliegtuigen bij wind uit het westen. Bij oostelijke wing stijgen ze op over gebied van Rdam Schiebroek en Lansingerland.

      Dalende vliegtuigen maken aanzienlijk minder lawaai door gebruik van de glijvlucht tbv de landing ipv het voluit gebruik maken van de motoren bij een stijging van een vliegtuig. Dat geluid slaat tussen de huizen in en wordt helaas door weerkaatsen tussen die huizen nog eens extra versterkt.
      Het meetpunt DCMR aan de Kasteelweg staat niet tussen huizen, maar vrij langs de groenstrook Midden Delfland. Dus dat kaats effect van geluid wordt daar niet in de meting DCMR meegenomen.
      Voor mij geeft de app Explane een veel betere weergave weer van de werkelijke overlastgevende db’s in een woonwijk.
      DCMR en gemeente weten dit zelf inmiddels ook. Vandaar dat zij met bewoners in gesprek gaan om dit te verbeteren.

  9. Ik voel plaatsvervangende schaamte bij het lezen van de reacties.

    De toekomst van jullie eigen kinderen en kleinkinderen kan jullie dus echt helemaal niets meer schelen, hè?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *