ROTTERDAM- Volgens GroenLinks is het niet langer noodzakelijk om de toegang tot de olieraffinaderijen van Shell en BP in de Botlek via de Nieuwe Maas te garanderen. Daarom is de fractie in de Rotterdamse gemeenteraad tegen het plan om de rivier uit te diepen voor steeds grotere olietankers. De fractie wijst erop dat het ‘ontdiepen’ veel voordelen zou opleveren voor het milieu (natuur, landbouwgrond en drinkwater) en voor de aanpassing van Nederland aan de mogelijk veranderende weersomstandigheden.
GroenLinks-raadslid Mina Morkoç waarschuwt voor de theoretische gevolgen van de vermeende ‘klimaatcrisis’ en is daarom van mening dat een lange termijnvisie noodzakelijk is in het bepalen welke ontwikkelingen de haven moet doormaken. Morkoç: ‘In een fossielvrij Nederland in 2050 zijn de olieraffinaderijen van Shell en BP niet meer nodig.’
Er is veel kritiek op deze ambitie, vooral van de belanghebbenden, die het onrealistisch, onhaalbaar en onwenselijk achten. Producenten en consumenten willen of kunnen niet overstappen op alternatieve energiebronnen, omdat die te duur, te schaars, te onbetrouwbaar of te oncomfortabel is. Ze zijn bang dat een fossielvrije economie hun concurrentiekracht, levenskwaliteit, welvaart of vrijheid zal ondermijnen. Aan de andere kant zijn er (gesubsidieerde) milieuorganisaties en activisten die vinden dat de doelstelling om Nederland in 2050 fossielvrij te maken niet ver genoeg gaat, omdat die nog steeds ruimte biedt voor het gebruik van biomassa, kernenergie, CO2-opslag en compensatie, maar hun alarmerende verhalen zijn vaak gebaseerd op dubieuze ‘wetenschappelijke’ onderzoeken.