VLAARDINGEN- Voor een specifieke groep arbeidsgehandicapten in Maassluis, Vlaardingen en Schiedam is de terugkeergarantie bij begeleid werken in ere hersteld.
Sinds de invoering van de Participatiewet kunnen gemeenten zelf bepalen hoe zij omgaan met de terugkeergarantie voor iedereen die door een lichamelijke, verstandelijke of psychische beperking alleen kan werken onder aangepaste omstandigheden . De colleges van de drie gemeenten –die als Stroomopwaarts MVS gezamenlijk de Participatiewet uitvoeren– hebben onlangs besloten de terugkeergarantie bij begeleidwerken weer van toepassing te verklaren. Hiervoor gelden de volgende voorwaarden:
Mensen die op 31 december 2014 begeleid werken op basis van de Wet sociale werkvoorziening (Wsw), worden met voorrang opnieuw geplaatst na beëindiging van het contract vanwege onvrijwillige werkloosheid. Bij voorkeur via begeleidwerken. Als dat niet lukt, dan via een tijdelijke arbeidsovereenkomst Wsw.
Mensen met een Wsw-dienstbetrekking (ook na 1 januari 2015) worden gestimuleerd een begeleidwerkendienstbetrekking te accepteren. Daarbij wordt op individuele basis de garantie gegeven, dat de Gemeenschappelijke Regeling Stroomopwaarts MVS deze mensen weer in dienst neemt op basis van een tijdelijke Wsw-dienstbetrekking wanneer de begeleidwerkendienstbetrekking eindigt vanwege onvrijwillige werkloosheid.
De terugkeergarantie voor mensen die per 1 januari 2015 een begeleidwerkenbaan hebben, wordt gemaximeerd tot drie jaar na de start van de begeleidwerkenovereenkomst. Voor mensen waarmee vanaf deze datum een nieuwe begeleidwerkenovereenkomst wordt afgesloten, wordt de terugkeergarantie gemaximeerd tot twee jaar.
Overeenkomstig de regeling die gold voor de inwerkingtreding van de Participatiewet, zijn de arbeidsvoorwaarden (inclusief salaris op basis van het minimumloon) van toepassing die horen bij de nieuwe functie. Er is geen recht of garantie op salaris en arbeidsvoorwaarden, zoals die van toepassing waren bij de vorige functie.