WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland

TEVREDENHEID GRONDWATER A4 DELFT-SCHIEDAM

SCHIEDAM- Het wegpompen van grote hoeveelheden grondwater bij de Ketheltunnel in Schiedam zou succesvol zijn. Rijkswaterstaat laat dit weten op basis van de eerste gegevens van de monitoring van de retourbemaling bij de A4 Delft-Schiedam. Sinds het aanzetten van de retourbemaling zou duidelijk zichtbaar zijn dat de verlaging van de grondwaterstand steeds minder wordt.

Stichting de Batavier is tegen de watervergunning in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Volgens haar had Rijkswaterstaat een nieuwe vergunning moeten aanvragen en had zij niet mogen volstaan met een aanpassing van de bestaande vergunning. Ook vindt de stichting dat Rijkswaterstaat eerst een uitgebreid onderzoek had moeten doen naar de milieugevolgen. De Raad van State gaf de stichting daarin onlangs gelijk,, maar omdat een milieu-effectrapportage geen verschil meer maakt, hoeft die niet alsnog te worden opgesteld.  De stichting betwijfelt of de retourbemaling wel effectief is en daarmee een daling van de grondwaterstand kan worden voorkomen. Rijkswaterstaat stelt nu dat de bemaling succesvol is.
Stichting de Batavier is tegen de watervergunning in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Volgens haar had Rijkswaterstaat een nieuwe vergunning moeten aanvragen en had zij niet mogen volstaan met een aanpassing van de bestaande vergunning. Ook vindt de stichting dat Rijkswaterstaat eerst een uitgebreid onderzoek had moeten doen naar de milieugevolgen. De Raad van State gaf de stichting daarin onlangs gelijk, maar omdat een milieu-effectrapportage geen verschil meer maakt, hoeft die niet alsnog te worden opgesteld. De stichting betwijfelt of de retourbemaling wel effectief is en daarmee een daling van de grondwaterstand kan worden voorkomen. Rijkswaterstaat stelt nu dat de bemaling succesvol is.
In mei is de retourbemaling gestart. Met een leidingstelsel van dertien buizen wordt het grondwater dat naar de verdiepte ligging van de A4 lekt, teruggepompt in de bodem ernaast op een diepte van circa -20 meter.

De effecten van de retourbemaling worden gecontroleerd door monitoring van de grondwaterstand met behulp van peilbuizen. Duidelijk is dat de retourbemaling effect heeft. Geconstateerd is dat voor de start van de retourbemaling de diepe grondwaterstand nabij de verdiepte ligging daalde. Sinds het aanzetten van de retourbemaling wordt deze verlaging van de grondwaterstand steeds minder. Rijkswaterstaat blijft de situatie in overleg met het Hoogheemraadschap Delfland en gemeente Midden Delfland monitoren.

Zie ook: Vergunning Ketheltunnel Schiedam in orde.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *