ROTTERDAM- Het bereik van de voorschoolse educatie (VE) in Rotterdam laat een daling zien, zo blijkt uit de meest recente VE-feitenkaart. Het aantal bereikte 2- en 3-jarige doelgroeppeuters is afgenomen tot 65% in 2023, een daling ten opzichte van de 73% in 2022.
Deze terugloop is herkend door het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) en kinderopvangorganisaties in de gebieden Prins Alexander, Feijenoord, Charlois en IJsselmonde. De genoemde redenen voor deze daling zijn onder andere wantrouwen na de toeslagenaffaire, onbegrip over VE-informatie, de onbetaalbaarheid van de eigen bijdrage, een lastig aanmeldproces en de voorkeur van ouders om kinderen thuis te houden. In Feijenoord wordt de herinrichting van het gebied met sloop- en nieuwbouwprojecten als specifieke oorzaak genoemd.
Ondanks de ontbrekende data, wordt geschat dat het werkelijke bereik tussen de 68% en 70% ligt. Het Rotterdamse Onderwijs Beleid (2024 – 2027) heeft als speerpunt het vergroten van het bereik van VE. De stad zet in op het wegnemen van financiële drempels door VE gratis aan te bieden aan ouders met een inkomen tot 110% van het wettelijk sociaal minimum, en zelfs tot 130% in NPRZ-gebied.
Een wijkgerichte aanpak moet ouders bereiken en ondersteunen bij aanmelding, terwijl de toeleiding en het aanmeldproces worden verbeterd. Ook wordt de doelgroepdefinitie herzien om meer kinderen die risico lopen op achterstanden te kunnen bereiken. De stad voert een lobby voor stelselwijzigingen om het kinderopvangsysteem te verbeteren en toegankelijker te maken voor alle kinderen.