WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland

TER DOOD VEROORDEELDE SCHIEDAM WINNAAR

SCHIEDAM- Het gemeente Archief Schiedam zet de getuigenis van Jilles Bruggeman, de laatste in Schiedam ter dood veroordeelde, in bij de verkiezing van (archief) stuk van het jaar. De bekentenis is met meer dan de helft van de uitgebrachte stemmen de overtuigende winnaar van de stemming. Nu is het alleen nog zaak voor alle Schiedammers om te stemmen. Klik HIER.

In totaal hebben 244 personen hun stem uitgebracht. Met 128 stemmen, of te wel 52 procent, voor ‘Getuigenis laatste in Schiedam ter dood veroordeelde’ is dit archiefstuk de winnaar. Met 39 stemmen is de koperen etsplaat van De Gheyn op de tweede plaats geëindigd, op de voet gevolgd door de spotprent ‘sluit Schiedam’ met 36 stemmen. De foto van Floris van Wassenaar werd vierde met 27 stemmen en het besluit van de vroedschap om John Adams als gezant te erkennen werd laatste met slechts 14 stemmen.
stuk van het jaar 2
In oktober is het weer Maand van de Geschiedenis. Via de webstek www.stukvanhetjaar.nl is er een online verkiezing waarop archieven hun mooiste of interessantste stuk presenteren. Eind oktober wordt de winnaar bekend gemaakt. Het landelijk thema dit jaar is ‘Vriend en Vijand’. Het archiefstuk dat het Gemeentearchief Schiedam instuurt, sluit hier mooi bij aan.

Jilles Bruggeman was in 1803 de laatste ter dood veroordeelde in Schiedam. Hij kreeg de doodstraf, omdat hij had bekend vanaf zijn vijftiende ‘de afschuwelijike zonde van sodomie’ te hebben bedreven. Op het moment van de bekentenis was Bruggeman 53 jaar. In de verhoren getuigt hij in detail van zijn ‘overtredingen’. Vanwege de schokkende inhoud bewaarde men de stukken in een aparte proceszak. Zijn bekentenis betekende niet dat hij een straf ontliep; vastgebonden aan de galg sloeg de beul Jilles net zolang met een zweep tot hij bezweek.
De galg van Schiedam wordt bewaard in het depot van het Stedelijk Museum Schiedam. De getuigenis van Jilles is niet alleen belangrijk voor de geschiedenis van Schiedam, maar ook voor die van de emancipatie van homoseksuelen in Nederland.