SCHIEDAM- Scheepswerf Gusto herleeft met de tentoonstelling Wij waren de Gusto. Foto’s van Cas Oorthuys, 1959-1961 in het Stedelijk Museum Schiedam.
In de jaren zestig zorgden de medewerkers van Werf Gusto ervoor dat de Nederlandse economie draaide. Als een van de grootste werven in Schiedam brak het bedrijf record na record met op maat gemaakte baggermaterialen, staalconstructies, hoogovens, schepen en veel meer. Hoe zag de werf eruit? Wie waren deze vernieuwers? En wat deden ze? Ga meer dan een halve eeuw terug in de tijd en bekijk de tentoonstelling Wij waren de Gusto.
Wij waren de Gusto laat één dag uit het leven van de werf zien aan de hand van een groot aantal foto’s. Dat begint ‘s morgens bij de poort die dankzij de Stichting Erfgoed Werf Gusto bewaard is gebleven. Als in een tijdmachine ga je een halve eeuw terug en kun je overal rondkijken. Bij de timmerwinkel, het platenpark en het schaftlokaal waar het personeel eet, rookt en een potje kaart. Ook legt Oorthuys de tewaterlating van een schip vast. Er klinken vrolijke noten van Gusto’s Muziekvereniging. Op de kade kijken het personeel en de hoogwaardigheidsbekleders in spanning toe.
De tentoonstelling is een samenwerking met de Stichting Erfgoed Werf Gusto, die het initiatief nam voor deze tentoonstelling. In 2018 is het 40 jaar geleden dat Werf Gusto dicht ging. De sluiting trof veel mensen en maakte een einde aan een belangrijke bedrijfstak in Schiedam. De belangrijkste doelstelling van de stichting is het behoud van het industrieel en cultureel erfgoed van de voormalige werf.