VLAARDINGEN- In het gebouw van het Stadsarchief Vlaardingen aan het Plein Emmaüs wordt een collage van de meest spraakmakende branden uit de Haringstad getoond. De foto’s maken onderdeel uit van een tentoonstelling gewijd aan de Brandweerliedenvereniging. Waarbij de foto’s aan de wand tegenover de archiefkasten het meest in het oog springen.
De afbeeldingen zijn allemaal van de hand van persfotograven die bij veel Vlaardingse vlammenzeeën vooraan hebben gestaan. Zo zijn er foto’s van de brand bij gebouw de Pelmolen in 1957, maar ook die van het drama aan de Koningin Wilhelminahaven, waar op 9 februari 1951 vijf leden van de vrijwillige brandweer omkwamen.
Het Vlaardingse Stadsarchief beheert al heel lang diverse brandweer-archieven. Allemaal brandveilig opgeslagen in de depots aan het Plein Emmaüs.
Sinds zaterdag 20 september is dit aangevuld met het archief van de in 1930 opgerichte Brandweerliedenvereniging DOV (‘Door Oefening Vaardig’). Met onder andere foto’s van het eerste lustrum in 1935 en van bijzondere branden in 1929 en 1930 (Hakbijl en Oliegoedfabriek Van Toor). De heer Kees Verhulst, vrijwillig waarnemend commandant en amateur-historicus, verzamelde deze foto’s in drie banden en bood ze bij zijn functioneel leeftijdsontslag in 1978 als een soort afscheidscadeau aan de korpsleiding aan. Sindsdien werd er voortgebouwd aan dit foto-archief.
Ook deze collectie, die inmiddels uit 18 banden bestaat en door beroepsbrandweermannen René Verkerk en Ed Verbaarschot zijn geordend en gedigitaliseerd, zijn voor het nageslacht naar het depot van het Stadsarchief gegaan.