SCHIEDAM- Het Stedelijk Museum Schiedam heeft een historisch tegeltableau uit 1910 gekregen. Het is gemaakt in opdracht van de werknemers van Werf Gusto in Schiedam bij het 25-jarig huwelijk van de zoon van de oprichter. De Stichting Opbouw Schiedam zal de schenking overhandigen bij de opening op 3 februari van de tentoonstelling Wij waren de Gusto. Foto’s van Cas Oorthuys, 1959/1961. Het tegeltableau dat in de tentoonstelling is te zien, versterkt de historische collectie. ‘Het vertelt het verhaal van Schiedammers die bijdroegen aan de voorspoed van de stad, in een tijd die nog niet eens zo lang achter ons ligt’, zegt directeur Deirdre Carasso. De tentoonstelling duurt tot en met15 april.
Op het tegeltableau staan werknemers in een optocht met geschenken tegen een achtergrond van een havengebied. Bloemenmeisjes vergroten de feestvreugde. In het midden is het wapen van Schiedam afgebeeld, naast dat van Den Bosch (links) en Tilburg (rechts), steden waar het bedrijf eerder was gevestigd. Onderaan lezen we de tekst Waar eendracht heerscht is vreugde!
Een aantal jaren geleden dook het tegeltableau op bij een antiquair waar het werd aangekocht door de Stichting Opbouw Schiedam. Op initiatief van de Stichting Erfgoed Werf Gusto en de Historische Vereniging Schiedam is het nu aan het museum geschonken. Na de tentoonstelling zal het tableau als langdurig bruikleen terugkeren naar Frankeland, centrum voor wonen, zorg en welzijn in Schiedam. Daar hing het de afgelopen jaren ook.
De tegelplaat is een ontwerp van Leon Senf ((1860-1940) en gemaakt bij De Porceleyne Fles in Delft. Er zijn 96 tegels van elk tien bij tien centimeter. Senf was ontwerper en schilder van sieraardewerk en tegeltableaus. Voor het Vredespaleis in Den Haag, het stadhuis van Rotterdam en de schouwburg in Haarlem ontwierp hij bouwaardewerk. De aardewerkfabriek De Porceleyne Fles werd in 1653 opgericht.
goed bericht