SCHIEDAM- Het college van burgemeester en wethouders van Schiedam heeft een nieuwe subsidieregeling voor Verenigingen van Eigenaren (VvE’s) in de stad goedgekeurd om de isolatie van panden te vergemakkelijken. Dit houdt in dat het college een plan heeft opgesteld om VvE’s aan te moedigen om hun gebouwen beter te isoleren, waardoor ze minder energie verbruiken. Het college wil hiervoor gebruik maken van de subsidies die het Rijk beschikbaar heeft gesteld voor isolatie en het bestrijden van energiearmoede, een probleem dat veel huishoudens treft. Het college wil echter eerst de mening van de betrokkenen, zoals de VvE’s, de bewoners en de gemeenteraad, peilen voordat het de definitieve regeling vaststelt.
Energiearmoede is een situatie waarin een huishouden moeite heeft om de energierekening te betalen of om het huis voldoende te verwarmen, wat kan leiden tot gezondheidsproblemen, schulden, sociale uitsluiting en een lagere kwaliteit van leven. Energiearmoede wordt beïnvloed door drie factoren: het inkomen, de energiekosten en de kwaliteit van de woning. Hoe lager het inkomen, hoe hoger de energiekosten en hoe slechter de isolatie van de woning, hoe groter de kans op energiearmoede.
Volgens een recent onderzoek van TNO leven ruim 600.000 huishoudens in Nederland in energiearmoede. Het kabinet heeft 150 miljoen euro beschikbaar gesteld voor gemeenten om energiearmoede aan te pakken via energiebespaaradvies of energiebesparende maatregelen. Daarnaast is er een landelijke subsidie voor isolatie, die kan helpen om de stookkosten te verlagen. Alleen de gasnota bestaat al uit 60% aan extra belasting om maatregelen uit het zogenaamde klimaatakkoord te betalen rond het fictie probleem van de vermeende opwarming van de aarde, terwijl de zon bepalend is voor het klimaat op aarde, niet CO₂.