SCHIEDAM- Sinds de zomer van 2024 heeft Stroomopwaarts een nieuwe aanpak geïntroduceerd om inwoners met een bijstandsuitkering te helpen op weg naar werk. Deze aanpak biedt laagdrempelige kennismaking met verschillende soorten werk via nieuwe leerlijnen. Consulenten van Stroomopwaarts staan naast hun cliënten, bieden ondersteuning bij problemen en helpen hen op weg naar werk. Verschillende cliënten hebben inmiddels succesvol een leerlijn afgerond en zijn aan het werk gegaan. Victorino Macaria is een van hen.
Victorino verhuisde tweeënhalf jaar geleden van de Nederlandse Antillen naar Nederland en stond voor de uitdaging om hier een nieuw leven op te bouwen. Op Curaçao werkte hij als timmerman in de familiebedrijven. Zijn wens was om ook in Nederland als timmerman aan de slag te gaan. Via Stroomopwaarts kreeg hij een uitkering, maar hij wilde graag werken. “Ik houd van werken en ik word blij als ik bezig kan zijn,” zegt Victorino.
Victorino kwam met een hulpvraag bij Stroomopwaarts. Foued Nasri van Stroomopwaarts legt uit: “Wij kijken naar alle leefgebieden van iemand. Soms kunnen we mensen snel naar werk begeleiden, maar soms zijn er problemen zoals schulden of een scheiding die eerst opgelost moeten worden.” Bij Victorino was al snel duidelijk dat hij zichzelf wilde en kon ontwikkelen. Hij koos voor de leerlijn Techniek, waar hij in korte tijd de basis van een beroep leerde.
Victorino leerde en werkte drie maanden binnen de leerlijn Techniek en behaalde zijn mbo 1-praktijkverklaring voor loodgieter. Daarna bracht de Beroepentuin hem in contact met Breijer, een bedrijf dat gebouwen brandveilig maakt. Hier kan Victorino helpen met timmerwerk en verder leren. “Ik werk in een team van zes met een uitvoerder,” vertelt hij. “Iedere ochtend sta ik om vijf uur op en reis ik met de trein naar Rotterdam. Rond half acht begin ik met het werk. Ik maak de deuren in een groot gebouw brandveilig. Het liefst word ik niet gestoord, zodat ik lekker door kan werken. Later zou ik zelf wel uitvoerder willen worden.”
Breijer, onderdeel van Facilicom, wil graag groeien en mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een kans geven. “We zien het als onze maatschappelijke verantwoordelijkheid,” zegt Stefan Fijman van Breijer. “En we hebben er zelf ook voordeel van. Het is tegenwoordig moeilijk om personeel te vinden, daarom leiden we hier zelf mensen op.”