SCHIEDAM- Stroomopwaarts heeft aangekondigd dat de KPI’s (Kritieke Prestatie Indicatoren) in de ontwerpbegroting 2025 verder worden uitgebreid. Deze uitbreiding richt zich op de omvang van de groepen maatschappelijke en sociale activering onder bijstandsgerechtigden, het bereik van regionale en lokale armoederegelingen, en de Social Return on Investment (SROI).
De motivatie voor de uitbreiding van de KPI’s is dat Stroomopwaarts al voldoet aan de eisen van de gemeenten. De gemeente Schiedam verzocht om duidelijke KPI’s en driemaandelijkse rapportages, iets wat Stroomopwaarts al uitvoert. Daarom wordt de uitbreiding als een logische volgende stap beschouwd.
KPI’s, ofwel Kritieke Prestatie Indicatoren, zijn meetbare waarden die aangeven hoe goed een organisatie, afdeling of individu presteert ten opzichte van zijn doelstellingen. Ze helpen bij het evalueren van prestaties en het identificeren van verbeterpunten.
Een goede KPI voldoet aan het SMART-principe: Duidelijk en concreet, de resultaten kunnen worden gemeten, realistisch en haalbaar en belangrijk voor de organisatie.
Voorbeelden van KPI’s zijn omzetgroei, klanttevredenheid, en productiviteit.
Blijf het nog steeds bijzonder vinden dat in de huidige tijd mensen in de bijstand zitten. Bedrijven, middenstand en zorg kunnen geen (Nederlandse) werknemers krijgen. Je wordt steeds vaker aangesproken in (beroerd) Engels dan in het Nederlands.
Stop met die vrijwilligers onzin voor lui met een uitkering.
Die word veelal misbruikt om onder solliciteren uit te komen en vooral instellingen in de zorg maken daar misbruik van. En het tekort in verpleeghuizen word ook voor een groot deel door de verpleeghuizen zelf veroorzaakt. Mensen met ‘handjes aan het bed’ worden als achterlijken behandeld en gezien door het kantoorvolk, management en (sub) hoofdjes. Terwijl die lui een vet salaris krijgen, vrijwel nooit in de nacht en op zon en feestdagen werken. Tijdens het corona leugen, werkten voornoemde egocentristische figuren thuis of geheel afgezonderd van de bewoners/patiënten.
Terwijl ‘handjes aan het bed’ personeel op hun tandvlees liepen in dikke isolatie pakken in de bloedhitte. Zelfs als deze kanjers ziek waren, moesten ze werken. Als ze zich ziekmelden stonden ze binnen een uur een test te doen of ze corona hadden. Was de test positief maar met milde klachten moesten ze gewoon komen werken.
Maar het kantoorvolk, management en (sub) hoofdjes konden wel een dikke premie ontvangen als beloning voor het harde werken tijdens de corona hoax.