MAASSLUIS- In de Grote Kerk in Maassluis ging zaterdagavond het nieuwe muziekseizoen van start met de bekende en ook internationaal gevierde blokfluitist Erik Bosgraaf. Hij was winnaar van de Nederlandse Muziekprijs, de hoogste onderscheiding voor klassieke musici in Nederland en wordt wel de Frans Brüggen van zijn generatie genoemd. Deze titel verwierf Erik Bosgraaf met zijn opname van de cd ‘Der Fluyten Lusthof’ rondom Jacob van Eyck.
Het ensemble dat Erik deze keer om zich heen had geformeerd, bestond – buiten hemzelf als blokfluitist – uit twee violisten, een altviolist, cellist en klavecinist. Tezamen vormen zij als het ware een mini-barokorkest. Uit het schemergebied van de barokke kunstmuziek en de ‘popmuziek’ van de 17e eeuw haalt Ensemble Cordevento (Cord’& Vento) veel inspiratie. Swingende ostinatobassen vormen voor de musici het fundament voor virtuoze variaties en improvisaties. De spelers hebben alles in huis om deze muziek even oud als eigentijds te doen klinken.
Centraal in dit concert staan De Vier Jaargetijden van Antonio Vivaldi. Rond 1720 zond Vivaldi twaalf concerten opus 8 met de titel ‘Il cimento dell’armonia e dell’invenzione’ (de proeve van harmonie en vindingrijkheid) naar zijn Amsterdamse uitgever. Toen opus 8 met een vertraging van vijf jaar in 1725 eindelijk uitkwam, werd het al snel internationaal een hit. Het succes werd vooral veroorzaakt door de eerste vier concerten: De Vier Jaargetijden, die Vivaldi’s naam levend hielden tot lang na zijn dood. Tegenwoordig worden De Vier Jaargetijden zowel door grote vioolvirtuozen als beroemde hardrockers uitgevoerd. Op 3 oktober wordt het programma gecompleteerd met de Ouverture in Es van Georg Philipp Telemann en het Concerto in d BWV 1059 van Johann Sebastian Bach.