SCHIEDAM- Vanaf morgen te zien in het Nationaal Jenevermuseum Schiedam, de tentoonstelling Liduina, van schaatsster tot stadsheilige.
Het is dit jaar 125 jaar geleden dat paus Leo XIII Liduina als heilige erkende, waardoor de bestaande verering van Liduina wordt bevestigd.Ter ere van deze gelegenheid heeft de gemeente Schiedam 2015 uitgeroepen tot het Liduina-jaar. Aanleiding voor het Stedelijk Museum Schiedam, het Gemeentearchief Schiedam en het Nationaal Jenevermuseum om een tentoonstelling te maken over dit Schiedamse stadsicoon.
Liduina was een gewoon meisje dat door haar bijzondere levenshouding uitgroeide tot stadsheilige. In de tentoonstelling wordt ze met uniek beeldmateriaal en bijzondere objecten tot leven gewekt. Centraal staat haar leven en haar verering. Hoe beïnvloedde zij het plaatselijke religieuze leven toen en in de eeuwen daarop? Welke functie vervult zij nu nog? De grote belangstelling voor recente festiviteiten zoals de Liduina-naamdag laat zien dat ze ook de nieuwsgierigheid van niet-religieuzen weet te wekken.
Liduina’s populariteit gaat, zeker in Schiedam, ook tijdens Reformatie door.Als de Katholieken in de 19e eeuw weer hun geloof openlijk mogen belijden, wordt ook de aandacht voor Liduina groter.
Door de florerende jeneverindustrie in de 18e eeuw zijn talloze Duitse, vaak katholieke branders en brandersknechten naar de stad getrokken. De ene na de andere prachtkerk kan worden gebouwd, mede dankzij de opbrengsten van de jeneverproductie. De Havenkerk, de Frankenlandse kerk en de Singelkerk verrijzen, steeds met een hoofdrol voor stadsheilige Liduina. Scholen, ziekenhuizen en liefdadigheidsinstellingen krijgen haar naam. Een hoogtepunt wordt bereikt in 1933 wanneer in een mysteriespel haar leven en lijden wordt nagespeeld door maar liefst 8.000 Rooms-Katholieke meisjes. De tentoonstelling biedt unieke beelden van dit spektakel.
Schilderijen, reliëfs, boeken, beelden, en documentatiemateriaal afkomstig van de betrokken musea, het Gemeentearchief en de Schiedamse gemeenschap vertellen over het leven van Liduina en de ontwikkeling van haar verering. Ze maken daarmee haar betekenis en belang voor de stad Schiedam duidelijk.
Ook de kinderen worden niet vergeten: het verhaal van het dappere meisje Liduina spreekt tot de verbeelding en de tentoonstelling maakt haar nog aantrekkelijker met allerlei leuke ‘weetjes’ en niet te vergeten de verkiezing van de ‘Mooiste Liduina’.