WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland

STAKING BIJ ROTTERDAMS OV 10 SEPTEMBER

ROTTERDAM- De actiebereidheid onder werknemers voor een betere en permanente zwaarwerkregeling neemt in rap tempo toe, stelt vakbond FNV. Deze regeling moet zorgen dat mensen met fysiek zwaar werk in staat zijn om eerder te stoppen met werken. Na de aangekondigde acties van het stadsvervoer van HTM, RET en GVB, die op 10 september tussen 04.00 en 08.00 uur zullen staken, verklaren ook andere werknemers uit de overheidssector zich solidair. Dit betekent dat de impact op het dagelijkse leven van mensen voelbaar zal zijn, met stakingen gepland in verschillende sectoren door het hele land.

De staking van het stadsvervoer in Den Haag, Amsterdam en Rotterdam op 10 september vormt het startschot van een week met een reeks acties. Eric Vermeulen, bestuurder FNV Stadsvervoer: ‘Werknemers van het stadsvervoer waren de eersten die vanaf het begin klaar stonden voor actie. Zij beseffen als geen ander hoe belangrijk een betere en permanente zwaarwerkregeling is voor hun gezondheid en toekomst. Als je een zwaar beroep hebt, moet je gewoon eerder kunnen stoppen met werken.’

Vermeulen merkt dat er veel solidariteit is van werknemers uit andere overheidssectoren. ‘Zo zullen er bij onze actie ook mensen uit andere sectoren aanwezig zijn, zoals bijvoorbeeld werknemers van de gemeentereiniging en waterbedrijven. Deze solidariteit onderstreept het belang van een betere en permanente zwaarwerkregeling voor de gehele publieke sector. Ik sluit dan ook niet uit dat er snel in andere sectoren acties volgen.’

De zwaarwerkregeling is van belang voor velen in fysiek veeleisende beroepen, zoals chauffeurs en machinisten. Ondanks recente uitspraken van de minister, die verwacht dat er een oplossing komt voor het aflopen van de fiscale versoepeling van de regeling, lijkt de bereidheid om te staken alleen maar toe te nemen.

Vermeulen vervolgt: ‘De acties van het stadsvervoer zijn de eerste acties waar het publiek echt hinder van gaat ondervinden. Maar het is nodig. Een betere en permanente zwaarwerkregeling is een zaak van rechtvaardigheid en veiligheid voor al deze werknemers.’ Een dag na de stadsvervoerstaking zijn er op 11 september stakingen bij de NS en het streekvervoer van 04.00 uur tot 08.00 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *