WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland

STADSHERSTEL OP HOOGSTRAAT SCHIEDAM

Een van de panden die in de loop der jaren door Stadsherstel Schiedam is gerestaureerd is Pand Paulus aan de Korte Haven 125. Rond 1600 was op dat adres een brouwerij gevestigd, die oorspronkelijk 'Het Hellebaart' werd genoemd, maar al snel de naam 'De Swarte Leeuw' kreeg. In 1675 was er sprake van 'zeekere brouwerij woonhuijs lootse mitsgs branderij alle staande annex den anderen haave van outs genaamd het hellebaard en nu de swarte leeuw'. Johannes Cornelis Jacobus Nolet erfde in 1844 “huis, mouterij, branderij, pakhuizen en nog een huisje en erven”.
Een van de panden die in de loop der jaren door Stadsherstel Schiedam is gerestaureerd is Pand Paulus aan de Korte Haven 125. Rond 1600 was op dat adres een brouwerij gevestigd, die oorspronkelijk ‘Het Hellebaart’ werd genoemd, maar al snel de naam ‘De Swarte Leeuw’ kreeg. In 1675 was er sprake van ‘zeekere brouwerij woonhuijs lootse mitsgs branderij alle staande annex den anderen haave van outs genaamd het hellebaard en nu de swarte leeuw’. Johannes Cornelis Jacobus Nolet erfde in 1844 “huis, mouterij, branderij, pakhuizen en nog een huisje en erven”.
SCHIEDAM- De Stichting Stadsherstel Schiedam staat vandaag met bestuursleden, medewerkers van Burgy en de architect Rob Ruoff met een kraam bij de panden aan de Hoogstraat 89-91.

Stadsherstel Schiedam viert dit jaar haar 30-jarig bestaan. Nadat in de jaren ‘70 van de vorige eeuw in Schiedam veel beeldbepalende panden in het stadscentrum het veld moesten ruimen voor nieuwbouw, heeft begin jaren ‘80 Matthé Treijtel het initiatief tot het oprichten van Stichting Beschermd Stadsgezicht Schiedam (SBSS) genomen. In februari 1986 is deze stichting opgericht. Wij zijn ervan overtuigd dat hierdoor een aantal monumentale en beeldbepalende panden van de ondergang gered is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *