SCHIEDAM- Burgemeester en wethouders van Schiedam houden een tussenvonnis verborgen voor de gemeenteraad, stelt de Stichting Erfpachtschade Schiedam. De stichting heeft het over een vernietigende uitspraak. Het betreft de zaak over de erfpacht in de ‘s-Gravelandsepolder waarbij de rechter de kant van de pandeigenaren heeft gekozen.
‘De raad is niet apart geïnformeerd over het tussenvonnis, omdat de rechtszaak nog loopt en pas weer verder wordt behandeld nadat het bestemmingsplan voor de bedrijventerreinen Spaanse Polder en ‘s-Gravelandsepolder uit 2020 onherroepelijk is geworden’, reageert een woordvoerder bij de gemeente. ‘Uit oogpunt van zorgvuldigheid ten aanzien van de belangen van alle betrokken partijen communiceert de gemeente niet over zaken die nog onder de rechter zijn of over individuele gevallen.’
Bezitters van vastgoed op het Schiedamse deel van het bedrijventerrein Spaanse Polder raakten hun eigendommen kwijt toen wethouder Fahid Minhas (VVD) na de erfpachttermijn de gebouwen en de grond opeiste. Voor anderen dreigt dat nog te gebeuren. De erfpachters stapten naar de rechter en vonden daar gehoor.
Afgelopen week heeft een onderneming op de Strickledeweg een zaak gewonnen tegen de gemeente. De rechter heeft bepaald dat het bedrijf de beschikking moet krijgen over stukken die de gemeente tot nu toe geheim heeft proberen te houden, ondanks een Wob-verzoek. De rechter vindt dat het gevraagde materiaal alsnog (gedeeltelijk) openbaar moet worden gemaakt.
De onderneming op de Strickledeweg is huurder van een pand. De gemeente heeft de huurovereenkomst opgezegd. Dat pikt de directie niet, maar voor een deugdelijke procedure tegen de opzegging zijn stukken ter bewijsvoering nodig. Het Schiedamse bedrijf heeft onder meer WhatsApp-berichten opgevraagd, maar kreeg lang niet al het gevraagde materiaal. De gemeente is hiervoor op de vingers getikt door de rechter.
Wordt het geen tijd om die turrek te arresteren?
De tegenwerking van de gemeente over de erfpacht in de Spaanse Polder is al van de jaren 2018/2019. Op allerlei mogelijke manieren zijn de erfpachters, maar ook de ondernemers vereniging tegengewerkt. Ik was toen secretaris van de OV ’s Gravelandse Polder en ik kon er geen vinger tussen krijgen.
Het is wel een stuk erger dan alleen het voor de zoveelste keer niet beantwoorden van een Wob verzoek!!
Het vonnis van de rechter van afgelopen week veroordeelt Schiedam tot de verkoop van het pand aan de ondernemer en wel binnen twee weken, op straffe van een dwangsom tot 500.000 euro (dat is wel Schiedams gemeenschapsgeld!)
https://uitspraken.rechtspraak.nl/inziendocument?id=ECLI:NL:RBROT:2022:592