VLAARDINGEN- Het college van burgemeester en wethouders van Vlaardingen heeft zich uitgesproken tegen de nieuwe landelijke milieunormen die gelden voor windturbines op land. Volgens het stadsbestuur (bestaande uit VVD, CDA, D66, GroenLinks en Leefbaar) zou deze nieuwe wetgeving de kansen voor het realiseren van nieuwe windturbines in Vlaardingen kunnen verminderen. Tot 22 november kunnen belanghebbenden hun zienswijzen indienen over deze nieuwe wetgeving. De gemeente Vlaardingen maakt van deze gelegenheid gebruik om zowel zelf een zienswijze in te sturen als om een gezamenlijke zienswijze te ondertekenen.
Het Rijk is al een tijdje bezig met het opstellen van de nieuwe milieunormen. Deze normen hebben betrekking op nieuwe regels voor het geluid, de veiligheid, de slagschaduw en de afstand van zowel grote als kleine windturbines.
De gemeente is tevreden over de bouw van de twee windturbines op het terrein van het voormalige Oeverbos. Op het stadhuis vindt men het ook niet nodig om extra onderzoek te verrichten naar de mogelijke gezondheidsrisico’s van Bisfenol-A, een stof die vrij zou komen bij de slijtage van de windturbinebladen. Dit is tot onvrede van StadsBelangen Vlaardingen (SBV), de lokale politieke partij die zich bezorgd maakt over de gevolgen van Bisfenol-A voor de gezondheid en het milieu van de mensen. SBV heeft het college van burgemeester en wethouders geattendeerd op een onderzoek van ‘The Norwegian Environmental Protection Agency’, waaruit zou blijken dat windturbinebladen jaarlijks ongeveer 60 kg Bisfenol-A kunnen produceren. Bisfenol-A is een stof die de hormoonhuishouding kan verstoren en die in verband kan worden gebracht met kanker en andere gezondheidsproblemen. Daarnaast kan 1 kg Bisfenol-A miljarden liters water vervuilen.
PartijPeiler
een second opinion bij stemadvies
Online stemhulpen worden meestal gemaakt in overleg met politieke partijen. Deze mogen zelf aangeven hoe zij over de voorgelegde stellingen denken. Maar geven die stemhulpen dan wel een eerlijk beeld? PartijPeiler geeft advies op basis van stemuitslagen in de Tweede Kamer. Daardoor leiden vergelijkbare stellingen bij PartijPeiler mogelijk tot een ander advies.
Klik HIER!