SCHIEDAM- De gemeente Schiedam krijgt de komende jaren minder geld van het Rijk. De financiële toekomst van Schiedam is daarmee een uitdagende puzzel.
Met de fluctuerende bijdragen van het Rijk zal de gemeente strategisch moeten plannen om haar financiën te beheren. In 2024 en 2025 zal Schiedam een toename zien in de ontvangen middelen, respectievelijk 1.609.000 euro en 4.551.000 euro meer dan het voorgaande jaar, maar de echte verandering komt in 2026, met een stijging van 9.311.000 euro. Deze veranderingen vereisen een zorgvuldige heroverweging van de begroting en investeringen.
Het extra geld voor speciale taken en projecten kan niet vrij worden besteed door de gemeente. Dit geld wordt apart gezet in de begroting. Wanneer een deel van dit geld niet nodig blijkt, gaat het automatisch terug naar de spaarpot van de gemeente.
In 2022 werd gemeenten geadviseerd om een veiligheidsmarge van 15% van het extra budget te reserveren, vanwege het risico dat niet alle beschikbare middelen zouden worden uitgegeven. Dit was bedoeld om te zorgen voor stabiliteit in de gemeentebegroting. Twee jaar later is dit advies ingetrokken, omdat de verwachte schommelingen in de begroting toch hebben plaatsgevonden en de gemeenten nu met minder middelen kampen, wat heeft geleid tot tekorten.
Daar zijn twee oplossingen voor. Of stoppen met de sinterklaas uithangen met al die zubziedies en uitkeringen, of er gewoon mee doorgaan en de OZB verdubbelen.
Oeps, tegen het zere been Jasper, de meeste lezers van deze rubriek zijn steuntrekkers.
OZB mag nooit het middel zijn om de begroting sluitend te maken. Net als het verhogen van parkeertarieven. Er zijn vast andere mogelijkheden. Alleen moet je daar wel echt naar willen kijken.
Dat willen ze niet Joanna.
@Jasper.
Ben het, bijna, volledig met je eens.
In je rijtje zou ik ook nog toevoegen verschillende soorten toeslagen, o.a. zorgtoeslag, kindertoeslag en de studielening. Wat te denken van schuldhulpverlening? Eerst overal schulden maken, huilie huilie doen en dan de schulden kwijtschelden die ze zelf hebben veroorzaakt.
Met de OZB verdubbelen is het wat anders.
Met een bijstandsuitkering (steuntrekker) is het onmogelijk een huis te kopen of te behouden. Huiseigenaren zijn mensen met voldoende inkomen om een hypotheek te kunnen krijgen van een bank. Daarnaast moet je je huis verkopen als je een steuntrekker bent.
@ Jaap , Dit is wat voor Kreugertje , die steuntrekker ( Duits geld ) heeft toch ook een eigen huis in Vlaardingen ? Tenminste , voorzover je die leugenaar kan geloven ……………………
@Jan.
Hij loopt rond te bazuinen dat hij in dat haringkoppen dorp woont in een koophuis. Als dat zo is, is zijn Duitse uitkering behoorlijk hoog. Daarnaast zal hij wel een aflossingsvrije hypotheek hebben. Dat wordt lachen in de toekomst als hij zijn huis moet afbetalen. Kan Kreuger in het vakantiepark voor Oekraïnse vakantiegangers gaan bivakkeren.