SCHIEDAM– Het stadsbestuur van Schiedam heeft antwoord gegeven op de vraag waarom het aantal mensen dat in armoede leeft daalt, terwijl het aantal bijstandsuitkeringen in de stad juist toeneemt. De verklaring ligt in het feit dat het ontvangen van een bijstandsuitkering niet automatisch betekent dat een huishouden in armoede leeft.
Volgens het stadsbestuur zijn de armoedecijfers gebaseerd op verschillende bronnen, waaronder het inkomen van mensen uit bijvoorbeeld een bijstandsuitkering. ‘Het hebben van een bijstandsuitkering is een belangrijke risicofactor voor armoede, maar niet alle huishoudens in de bijstand leven ook daadwerkelijk in armoede’, aldus het stadsbestuur.
De verklaring maakt duidelijk dat er andere factoren meespelen, zoals aanvullende inkomensbronnen, beschikbare toeslagen, en ondersteuning via gemeentelijke regelingen. Dit kan ervoor zorgen dat huishoudens met een bijstandsuitkering toch boven de armoedegrens blijven.
De vraag over de ogenschijnlijke tegenstrijdigheid werd onlangs gesteld door Schiedamse volksvertegenwoordigers. Zij merkten op dat het aantal mensen in armoede volgens statistieken afneemt, terwijl er tegelijkertijd sprake is van een toename van het aantal bijstandsuitkeringen in de stad.