ROTTERDAM- Het Rotterdamse stadsbestuur, bestaande uit Leefbaar Rotterdam, VVD, D66 en Denk, is van mening dat ze op de goede weg zijn met het armoedebeleid. Dit blijkt uit de voortgangsrapportage die door het college wordt gepresenteerd. Met de rapportage laat het stadsbestuur zien dat er aanzienlijke vooruitgang zou zijn geboekt op de tien doelen uit het beleidsplan om de bestaanszekerheid van inwoners te verbeteren. Deze doelen zijn gericht op het versterken van financiële ondersteuning en het verminderen van de noodzaak voor voedselhulp.
Een belangrijk initiatief is het groeiend aantal organisaties waarmee de gemeente samenwerkt dat zich bezighoudt met het vroegtijdig signaleren van schulden. Hierdoor krijgen meer inwoners die beginnende schulden hebben sneller de benodigde hulp. Als gevolg hiervan is het aantal aanmeldingen bij het Expertiseteam Financiën toegenomen. Bovendien heeft het verhogen van het maximale subsidiebedrag ervoor gezorgd dat meer organisaties, zowel formeel als informeel, in de stad financiële ondersteuning kunnen bieden. Dit heeft het bereik van maatregelen voor inkomensondersteuning uitgebreid. Op plaatsen waar de toename niet voldoet aan de verwachtingen, worden aanvullende maatregelen genomen.
De gezinsaanpak, die succesvol is gebleken, is nu een vast onderdeel van de gemeentelijke organisatie, met een zichtbare toename in het aantal ondersteunde gezinnen. Scholen, als belangrijke plek voor het signaleren van armoede, ontvangen ondersteuning door middel van geldlessen en initiatieven zoals het verstrekken van gratis menstruatieproducten, een gezamenlijk gefinancierd project van wethouders Mohamed-Hoesein (Denk) en Kasmi (D66).
Om te zorgen dat de inwoners van Rotterdam na schuldhulpverlening financieel zelfredzaam blijven, biedt de gemeente begeleiding aan. Dit wordt ondersteund door stress-sensitief werken en het inzetten van ervaringsdeskundigen bij beleidsvorming. De impact van armoede op kinderen wordt ook aangepakt, met een focus op het bieden van gelijke kansen en het verminderen van stress die hun ontwikkeling kan beïnvloeden.
Het college zet zich in om de gestelde mijlpalen voor schuldhulpverlening te halen en werkt aan het verbeteren van de gemeentelijke schuldenketen. Door samen te werken met vertrouwde partijen in de stad en het verbeteren van informatievoorziening, streeft Rotterdam ernaar om niemand achter te laten en iedereen een kans te geven op een stabiele financiële toekomst.