WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland

STADSBESTUUR ROTTERDAM TEGEN OPENBAAR LOBBYREGISTER

ROTTERDAM– Het Rotterdamse stadsbestuur heeft zich uitgesproken tegen het initiatiefvoorstel van de Partij voor de Dieren om een openbaar lobbyregister in te voeren. Het voorstel, dat gericht is op meer transparantie rondom contacten tussen het college, ambtenaren en belanghebbenden met een particulier belang, wordt door het stadsbestuur als onwerkbaar en niet effectief beschouwd.

Het stadsbestuur wijst erop dat een duidelijk afgebakende definitie van ‘lobbyen’ ontbreekt. Hierdoor zou het lastig zijn onderscheid te maken tussen professionele lobbyisten en bijvoorbeeld bewoners of vrijwilligers die legitieme zorgen bij de gemeente aankaarten. Volgens het stadsbestuur zou een lobbyregister hierdoor ook verenigingen en stichtingen kunnen omvatten, wat een ongewenste administratieve last en mogelijke belemmering voor contacten met de gemeente zou kunnen opleveren.

Daarnaast verwijst het stadsbestuur naar onderzoek dat in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken is uitgevoerd na een soortgelijke verzoek van de raad in Utrecht. Dit onderzoek concludeerde dat een lobbyregister geen bewezen middel is om transparantie te vergroten. Integendeel, het kan leiden tot onbedoelde effecten zoals omzeiling of het vermijden van contact met de gemeente.

Het stadsbestuur beweert daarnaast dat de invoering van een dergelijk register aanzienlijke kosten met zich meebrengt, geraamd op 100.000 euro per jaar gedurende twee jaar. Dit geld zou nodig zijn voor extra personeel, aanpassingen in regels en systemen, en trainingen. Bovendien zouden privacyregels zoals de Algemene Verordening Gegevensbescherming de praktische uitvoerbaarheid van het register verder compliceren.

In plaats van een verplicht register stelt het stadsbestuur dat ambtenaren al breed in gesprek gaan met belanghebbenden en deze input meenemen in beleidsvoorstellen. Volgens het college wordt de gemeenteraad op belangrijke momenten geïnformeerd over welke belangen zijn gewogen, zonder dat hiervoor een extra verplicht register nodig is.

Eén gedachte over “STADSBESTUUR ROTTERDAM TEGEN OPENBAAR LOBBYREGISTER

  1. Goed initiatief! Openheid en transparantie!!

    Maar het stadsbestuur vindt het “onwerkbaar en niet effect.” Dus moet er een ‘betere’ manier gevonden om zo’n lobbyregister tot stand te brengen. Misschien kunnen AI en algoritmes hierin iets betekenen voor de Partij van de Dieren?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *