SPIJKENISSE- De Spijkenisserbrug moet volgend jaar zomer met spoed gerepareerd worden, omdat het wegdek ernstig beschadigd is. Dat heeft Rijkswaterstaat bekendgemaakt. De brug wordt in 2025 al grondig gerenoveerd, maar dat kan niet langer wachten. De spoedreparatie duurt vier weken en zorgt voor veel verkeershinder in de omgeving, vooral voor Hoogvliet. Fietsers en voetgangers kunnen wel gebruik blijven maken van de brug.
De schade aan het wegdek is ontdekt tijdens een inspectie in september. De slijtlaag is zo ernstig dat er gevaarlijke situaties kunnen ontstaan voor het verkeer. Daarom is het nodig om de brug zo snel mogelijk te herstellen. De werkzaamheden vinden plaats in het tweede kwartaal van 2024 en vereisen een volledige afsluiting van de brug voor auto’s en motoren.
De Spijkenisserbrug heeft een lange en bijzondere geschiedenis. De eerste brug op deze plek werd in 1904 geopend en was vooral bedoeld voor de tramverbinding tussen Rotterdam en Voorne-Putten. De brug verving een veerdienst, die al sinds de middeleeuwen bestond. Er was in die tijd een draaibrug in het midden, die later werd vervangen door een hefbrug. De Spijkenissebrug was lange tijd de enige vaste oeververbinding tussen Rotterdam en het westen, totdat de Botlekbrug in 1955 werd gebouwd. De tramdienst over de brug werd in 1966 opgeheven.
De huidige brug is in 1978 in gebruik genomen en is gemaakt van vier segmenten van de oude Moerdijkbrug, die in de jaren ’70 werd vervangen door een nieuwe brug. De Spijkenissebrug is bestaat uit een vakwerkconstructie met een hefgedeelte. De brug is 415 meter lang en 19,4 meter breed en heeft drie rijstroken, waarvan de middelste als wisselstrook wordt gebruikt. De brug kan 45 meter omhoog worden geheven om de scheepvaart door te laten.
De Spijkenisserbrug is een belangrijke schakel in de provinciale weg N492, die de Groene Kruisweg vormt. Daardoor verbindt de brug de gemeenten Nissewaard en Rotterdam met elkaar en is van groot belang voor de bereikbaarheid van de regio. De Spijkenissebrug wordt dagelijks door zo’n 30.000 verkeersdeelnemers gebruikt, maar staat ook bekend als een knelpunt, omdat hij regelmatig open moet voor de scheepvaart en omdat er vaak files ontstaan op de brug en de aansluitende wegen.
Rijkswaterstaat is van plan om in de zomer van 2025 groot onderhoud uit te voeren aan de brug, waarbij onder andere de elektrische installatie en de besturing worden vernieuwd. De brug zal dan ook enkele weken afgesloten worden voor het verkeer. De spoedreparatie die komende zomer plaatsvindt, is bedoeld om de brug veilig te houden tot het groot onderhoud. Rijkswaterstaat adviseert de weggebruikers om de brug tijdens de werkzaamheden zoveel mogelijk te mijden en om gebruik te maken van alternatieve routes of vervoersmiddelen.