ROTTERDAM- De sloop van het voormalige Rotterdamse ziekenhuisgebouw van het Erasmus MC (het oude Dijkzigt) verloopt voorspoedig. De sloopwerkzaamheden gaan de laatste fase in. Het ziekenhuis wordt met de zogenaamde Japanse methode gesloopt. Kleine kranen worden op het dak gehesen en deze kranen werken zich verdieping voor verdieping naar beneden. De liftschachten worden gebruikt als stortkoker voor het af te voeren puin.
Behalve de gebruikelijke geluid- en trilling – overlast komt er bij een sloopproject veel stof vrij. Door de aannemer worden maatregelen getroffen om stofoverlast te beperken door onder andere te sproeien met water, het plaatsen van steigerdoek en het opruimen en schoonhouden van het sloopterrein. Stof is een risico voor kwetsbare patiënten. Omdat de te slopen gebouwen dicht bij het ziekenhuis staan is er veel aandacht besteed aan de sloopmethode; veilig en met zo min mogelijk overlast voor de omgeving. De belangrijkste maatregel die het nieuwe Erasmus MC zelf treft om stof buiten het ziekenhuis te houden is het sluiten van ramen en deuren.
De definitieve sloop van het oude Dijkzigt ziekenhuis is op 14 juni definitief begonnen. Sloopaannemer Oranje en het Erasmus MC hebben de start van de sloop destijds officieel ingeluid. Al het vooraf te verwijderen asbest is gesaneerd.
Voor (oud-)patiënten, bezoekers, (oud-)medewerkers én de Rotterdamse bevolking gaat het verdwijnen van het voormalige ziekenhuisgebouw met weemoed gepaard. In het oude Dijkzigt ziekenhuis werden de afgelopen decennia immers duizenden baby’s geboren, zieken lagen er met talloze verschillende aandoeningen. Dierbaren kwamen op bezoek bij die zieken, vaak zijn er ook naasten overleden. Een gebouw dus, waar het leven letterlijk en figuurlijk even tot stilstand kwam.