WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland

SLECHTS 5-10% ZWAAR VERKEER DOOR TUNNEL VLAARDINGEN-ROZENBURG

VLAARDINGEN- De Blankenburgverbinding, speciaal aangelegd om zwaar verkeer een snellere route te bieden tussen Vlaardingen en Rotterdam-Rozenburg, wordt door slechts 5-10% van het vrachtverkeer gebruikt. Dat blijkt uit een eerste analyse door het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Er rijden gemiddeld tussen de 1.250 en 3.000 zware voertuigen per dag door de tunnel op een gemiddelde werkdag. Dit percentage is geen verrassing voor het ministerie, maar het valt op dat de snelweg, waar juist het beroepsgoederenvervoer profijt van zou moeten hebben, grotendeels wordt gemeden.

De reden? De tolheffing van 8,70 euro per rit voor vrachtwagens blijkt voor veel bedrijven een flinke drempel. In sectoren waar de marges klein zijn, kunnen hogere transportkosten direct drukken op de winst. Hierdoor kiezen veel chauffeurs voor alternatieve routes, ondanks dat deze doorgaans langer of minder efficiënt zijn.

De afgelopen maand reden op een gemiddelde werkdag tussen de 25.000 en 30.000 voertuigen over de nieuwe A24. In het weekend ligt dit aantal lager, tussen de 15.000 en 20.000 voertuigen per dag. Hoewel dit op zich geen slechte cijfers zijn, bestaat het grootste deel van dit verkeer uit personenauto’s en niet uit het vrachtverkeer waarvoor de verbinding mede is bedoeld.

Het effect op de omliggende wegen is wel zichtbaar. Zo is er minder verkeer op de A15 en de A4, terwijl de A20 juist drukker is geworden, meldt een woordvoerder bij het ministerie. ‘We zien effecten op omliggende wegen.’

De Blankenburgverbinding is een grote investering geweest, met een kostenplaatje van 1,1 miljard euro. Daarvan moet 311 miljoen euro worden terugverdiend via de tolheffingen. Het ministerie verwacht dat het gebruik van de nieuwe route nog tijd nodig heeft om te groeien. Er wordt rekening gehouden met een gewenningsperiode van ongeveer een jaar, waarin chauffeurs vertrouwd raken met de nieuwe snelweg en het betalen van tol.

Voor nu lijkt de weg, die zwaar verkeer juist moest ontlasten, vooral door personenauto’s te worden gebruikt. De vraag blijft of de tolheffing op termijn voldoende vrachtverkeer zal aantrekken om de beoogde verkeersdrukte op andere wegen daadwerkelijk te verminderen.

Met de huidige verkeersstromen en toltarieven zal het naar schatting ongeveer 16,6 jaar duren om de beoogde 311 miljoen euro aan tolheffingen binnen te halen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *