ROTTERDAM- Nog altijd is het signalement van de man die een passagier neerstak in een Rotterdamse tram uiterst vaag. Hoewel er al bijna een etmaal is verstreken, wordt nog steeds gezwegen over zijn huiskleur. Ondertussen wordt wel gerekend op tips vanuit het publiek die moeten leiden tot de aanhouding van de messentrekker. De politie heeft slechts summier informatie vrijgegeven: ‘De man droeg een oranje t-shirt, een zwarte broek en een gouden ketting.’
Het incident vond plaats op zondagavond rond 19.00 uur, toen een 32-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats gewond raakte door het steekincident in de tram. Op dat moment bevond de tram zich ter hoogte van de 1e Middellandstraat. De dader stapte ook uit op die locatie.
Voorafgaand aan het steekincident vond er een woordenwisseling plaats tussen het slachtoffer en de dader. Uiteindelijk stapte het slachtoffer uit bij het Mathenesserplein, waarna hij naar het ziekenhuis is vervoerd.
Een vaag signalement kan leiden tot het versterken van bestaande stereotypen. In dit geval wordt alleen vermeld dat de man een oranje t-shirt, een zwarte broek en een gouden ketting droeg. Dit beperkte beeld kan ertoe leiden dat mensen onbewust andere kenmerken aan de dader toeschrijven op basis van vooroordelen over bijvoorbeeld etniciteit, afkomst, religie, of sociale status. Als een vaag signalement niet wordt verduidelijkt, kan dit spanningen tussen groepen veroorzaken. Het is belangrijk dat de politie en media actief communiceren om vooroordelen te verminderen.
Vooroordelen zijn menselijke neigingen om snel te oordelen op basis van beperkte informatie. Ze kunnen zowel bewust als onbewust ontstaan en hebben invloed op ons gedrag en onze perceptie van anderen. In het geval van een vaag signalement, zoals bij de man die een passagier neerstak in een Rotterdamse tram, kunnen vooroordelen ernstige gevolgen hebben.
Heeft u iets gezien of gehoord en nog niet met de politie gesproken? Dan komt de politie graag in contact met u via 0900-8844. Uw informatie kan van groot belang zijn voor het onderzoek.
Hij is in ieder geval niet blank, anders was dat expliciet direct aangegeven.