SCHIEDAM- De gemeente Schiedam is aan het experimenteren met een ander aanpak van schuldhulpverlening. Op dit moment starten een aantal onderzoeken van het kenniscentrum MVS en de rekenkamer naar de effectiviteit van de huidige vormen van schuldhulpverlening. Op basis van die onderzoeken worden waar mogelijk direct verbeteringen doorgevoerd. Schiedam wil ook leren van de aanpak in andere steden en de ervaringen met de aanpak van gezinnen met multi-problematiek (waaronder schulden). Medio 2019 moet duidelijk zijn hoe de vernieuwende aanpak er concreet uitziet, inclusief de monitoring.
Uitgangspunt is meer aandacht voor preventie en schuldhulpverlening als onderdeel van een integrale aanpak, omdat schulden vrijwel altijd gepaard gaan met problemen op andere gebieden. Dit wordt onder andere vorm gegeven in een uitbreiding van de samenwerking tussen Stroomopwaarts en de wijkondersteuningsteams (WOTs) en er is overleg met het onderwijs. Binnen Schiedam wordt een coach ingezet die zich richt op preventie van maatschappelijke uitval van jongeren. Een van de aandachtspunten bij deze inzet is de financiële situatie en het hebben van schulden.
Uitkeringsinstantie Stroomopwaarts heeft duidelijke afspraken met zorgverzekeraar DSW over preventie bij inwoners die een achterstand in de betaling van de zorgverzekeringspremie hebben. Zij worden gewezen op de mogelijkheden voor ondersteuning bij schulden. Momenteel wordt gekeken of met het Centraal administratiekantoor (CAK) van het ministerie van VWS soortgelijke afspraken te maken zijn over de inwoners die niet bij DSW verzekerd zijn. Uitbreiding van de samenwerking tussen Stroomopwaarts en de WOTs wordt op dit moment besproken.
Voor de aanmelding voor een schuldhulpverleningstraject (bij problematische schulden) bestaat geen wachtlijst. In de eerste fase worden alle zaken op orde gebracht om de kans van slagen in het minnelijk traject te vergroten, hierbij kunt u denken aan zaken als het aanvragen van toeslagen, het in kaart brengen van alle schulden, regelen van de juiste hulpverlening, etc. In deze fase wordt, in de meeste gevallen, nog geen contact met de schuldeisers gezocht. Dat deze fase door betrokkenen ervaren wordt als vervelend, weet de gemeente. Toch is deze onvermijdelijk, omdat er inzicht verkregen moet worden in de schulden. Hoe lang deze fase duurt is wisselend (afhankelijk van de complexiteit van de persoonlijke situatie). Bij dreiging van uithuiszetting of afsluiting worden in fase 1 acute maatregelen getroffen.
FACEBOOK IS VERANDERD!
Berichten van media en bedrijven worden minder snel op uw Facebooktijdlijn getoond, tenzij u de ‘als eerste weergeven’ optie instelt. Dan blijven de berichten ten alle tijden te zien.
Maar natuurlijk kunt u de site van Webradio Torpedo ook rechtstreeks bezoeken: www.rijnmondnieuws.com