WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland

SCHULDENLAB TOONT SCHIEDAM NOG NIET DE GEWENSTE RESULTATEN

SCHIEDAM- Het Schuldenlab, dat sinds dit jaar in de drie waterweggemeenten wordt toegepast, heeft nog niet de gewenste resultaten opgeleverd, volgens het college van Schiedam. Het project richt zich op het voorkomen en oplossen van schulden bij inwoners. Het stadsbestuur heeft hogere ambities en wil meer concrete resultaten zien. Daarom zijn er nieuwe afspraken gemaakt voor het vervolg van het SchuldenlabMVS.

Het SchuldenlabMVS werkt samen met publieke en private partners om de beste oplossingen te vinden. Met deze partners worden momenteel snellere doelstellingen afgesproken waarop het SchuldenlabMVS eind 2024 wordt beoordeeld. Bij de beoordeling wordt onder andere gekeken naar het aantal Schiedammers dat is geholpen en de andere doelstellingen die nog worden vastgesteld.

De stuurgroep van het SchuldenlabMVS is verantwoordelijk voor het selecteren en financieren van de meest kansrijke projecten. De stuurgroep krijgt een nieuwe samenstelling om een goede balans te houden tussen de publieke en private partijen. De waterweggemeenten hebben geld beschikbaar gesteld voor een projectleider, beleidsadvies en communicatie voor het SchuldenlabMVS. Voor elk project moet aparte financiering worden gevonden met alle betrokken partners. Dit geeft ruimte voor creatieve financieringsvormen (bijvoorbeeld inzet van middelen, personeel en subsidies) en legt de verantwoordelijkheid (vanuit het principe van gedeeld eigenaarschap) bij alle partners, denken burgemeester en wethouders van Schiedam.

Eind februari is in alle watergemeenten door het Schuldenlab wel gestart met de doorbraakmethode die de komende twee jaar ondersteuning biedt aan 126 multiprobleem-huishoudens met schulden. Met de doorbraakmethode krijgen professionals instrumenten om door het maken van een uitzondering een doorbraak in specifieke gevallen te forceren waarmee de situatie passender, sneller en duurzamer kan worden opgelost.

Met een online tool is het zorg- en ondersteuningsaanbod voor jongeren meer inzichtelijk gemaakt. Deze tool is in mei gelanceerd en kan gebruikt worden door iedere zorgverlener binnen de waterweggemeenten die met jongeren werkt. Er is op dit moment nog niet veel te zeggen over het gebruik van deze tool.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *