WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland

SCHRIK OM MOGELIJKE STIJGING SOCIALE GRONDPRIJS ROTTERDAM

ROTTERDAM- Een coalitie van zes (linkse) oppositiepartijen in de Rotterdamse gemeenteraad eist een debat met het stadsbestuur over het gerucht dat het stadsbestuur de sociale grondprijs drastisch wil verhogen. Co Engberts (PvdA): ‘Volgens onze informatie gaat het om een verhoging van meer dan 150%.’ Dit staat haaks op de brief van 16 mei, waarin het stadsbestuur juist voorstelde om de indexering op de sociale grondprijs van 10% niet door te voeren en te beperken tot 5%, omdat anders de bouw van nieuwe sociale huurwoningen onbetaalbaar zou worden. De sociale grondprijs is het bedrag dat gemeenten vragen voor de grond waarop sociale huurwoningen worden gebouwd.

De partijen (PvdA, SP, GroenLinks, PvdD, CU en Volt) vinden het dan ook onacceptabel dat dit vier maanden later wordt teruggedraaid en mogelijk zelfs hoger wordt dan 10%. Engberts: ‘De woningnood is enorm, het aantal sociale woningen blijft ver achter bij de doelen en deze maatregel betekent dat woningcorporaties de bouw moeten stopzetten, en dat er niets meer gebeurt.’

In bijna alle regio’s in Nederland is er een tekort aan betaalbare woningen. De overheid sluit overeenkomsten met provincies, gemeenten en andere partijen om de huisvesting van vluchtelingen en andere doelgroepen te verbeteren en te versnellen. Er zijn ook verschillende soorten tijdelijke voorzieningen mogelijk, waar vluchtelingen voor een bepaalde tijd kunnen wonen voordat ze met voorrang in een sociale huurwoning worden geplaatst. Om aan de toenemende vraag te voldoen, wil de Rijksoverheid dat er 900.000 woningen worden gebouwd tot en met 2030, waarvan bijna een derde (250.000) sociale huurwoningen zijn.

De hoogte van de sociale grondprijs verschilt per gemeente en hangt af van verschillende factoren, zoals de marktwaarde van de grond, het gemeentelijk grondbeleid, de EU regelgeving en de lokale woningbehoefte. Een te hoge sociale grondprijs kan leiden tot minder aanbod, hogere huren of lagere kwaliteit van de woningen. Een te lage sociale grondprijs kan leiden tot ongeoorloofde staatssteun of verlies voor de gemeente.

Volgens een benchmark van het Expertisecentrum Flexwonen en Platform was de mediane sociale grondprijs voor eengezinswoningen in Nederland vorig jaar 350 euro per m2 en voor appartementen 450 euro per m2. In Rotterdam bedroeg de sociale grondprijs voor eengezinswoningen 396 euro per m2 en voor appartementen 496 euro per m24.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *