WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland

SCHOORSTEENBRAND VLAARDINGER-AMBACHT: BRANDWEER WEDEROM UITGERUKT

VLAARDINGEN– De brandweer is vanmiddag opnieuw uitgerukt voor een schoorsteenbrand in Vlaardinger-Ambacht. Rond 15.36 uur is een melding gedaan van een schoorsteenbrand in een woning in de Irisstraat. De hulpdiensten wisten het vuur onder controle te krijgen. Er zijn geen gewonden gevallen. Over de omvang van de schade is op dit moment nog niets bekend.

Dit incident staat niet op zichzelf. De afgelopen maanden zijn in Ambacht meerdere schoorsteenbranden geweest. Op 13 december ontstond een brand in een rookafvoer van een woning aan de Julianalaan, terwijl op 28 januari de brandweer werd opgeroepen voor een schoorsteenbrand aan de Kwartellaan. De meest ingrijpende brand vond plaats op 11 januari, toen een monumentale villa aan de Parkweg zwaar beschadigd raakte. Het vuur ontstond in de schoorsteen en breidde zich razendsnel uit, waardoor de halve zolderverdieping werd verwoest.

Schoorsteenbranden worden vaak veroorzaakt door ophopingen van roet en creosoot, een teerachtige substantie die zich afzet in de schoorsteenwand. Dit gebeurt wanneer hout of ander brandstofmateriaal niet volledig verbrandt en onverbrande deeltjes zich vastzetten. Naarmate deze laag dikker wordt, kan een vonk of hoge temperatuur de brandbare stoffen doen ontvlammen, met mogelijk verwoestende gevolgen.

Een slecht onderhouden of beschadigde schoorsteen kan het risico op brand vergroten. Scheuren in de schoorsteen kunnen ertoe leiden dat vonken in contact komen met houten balken of andere brandbare materialen in de woning. Ook het stoken van nat of ongeschikt hout kan bijdragen aan de opbouw van gevaarlijke afzettingen.

Een van de belangrijkste manieren om het risico op schoorsteenbrand te verkleinen, is regelmatige controle en reiniging van de schoorsteen. Een professionele schoorsteenveger kan roet en creosoot verwijderen en eventuele scheuren of beschadigingen opsporen. Voor woningen waar veelvuldig een open haard of houtkachel wordt gebruikt, wordt geadviseerd om de schoorsteen minstens één keer per jaar te laten reinigen.

Daarnaast helpt het om droog en goed gekloofd hout te stoken, aangezien dit minder rook en schadelijke aanslag in de schoorsteen veroorzaakt. Het gebruik van een vonkenvanger op de schoorsteen kan voorkomen dat vonken zich verspreiden naar het dak of andere brandbare materialen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *