SCHIEDAM- De zogenaamde ‘verduurzaming’ van schoolpleinen in Schiedam wordt ook dit jaar voortgezet, verkondigt het gemeentebestuur in antwoord op vragen gesteld vanuit de gemeenteraad, over de uitvoering van de groen blauwe schoolpleinen bij de scholen De Klinker en Ababil. De plannen voor 2023 om zonnepanelen te plaatsen bleken na doorberekening niet haalbaar, en het schoolbestuur van Ababil heeft aangegeven dat er geen financiële ruimte is voor de inrichting van hun schoolplein.
Desondanks krijgen alle scholen in Schiedam advies op maat van de afkoppelcoach en kunnen zij gebruikmaken van de stimuleringsregeling Schiedam Waterklaar. Met de campagne ‘hart voor groen’ worden scholen gestimuleerd om hun schoolpleinen om te vormen tot groenblauwe educatieve buitenruimtes. Deze inzet zal ook in het komende jaar worden voortgezet, waarbij de gemeente hoopt meer scholen te inspireren tot het realiseren van deze projecten.
Een afkoppelcoach is een adviseur die inwoners helpt om regenwater af te koppelen van het riool en het in plaats daarvan in de bodem te laten infiltreren. Dit is een maatregel die zou helpen om wateroverlast bij regenval te beperken en droogte tegen te gaan. De afkoppelcoach geeft advies op maat, informeert inwoners, en stimuleert hen om actie te ondernemen. Dit kan bijvoorbeeld door het plaatsen van regentonnen of het doorzagen van regenpijpen zodat het water in de tuin terechtkomt in plaats van in het riool.
In Nederland is een aanpassing in het beleid van de waterschappen geweest, zogezegd ‘om beter om te gaan met extremen regenbuien’ (op basis van de klimaathoax). De focus ligt nu meer op het vasthouden en infiltreren van regenwater in plaats van het snel afvoeren. Opmerkelijk genoeg gaan die aanpassing gelijk op met de toegenomen wateroverlast. Critici dringen aan op uitbreiding van het rioolstelsel.
Het is goed dat die scholen afhaken op het gebied van zonnepanelen. Buiten de brandgevaarlijkheid moeten we de huidige generatie leerlingen duidelijk maken dat het niet normaal is om met dergelijke milieubelastende panelen ons eigen financiële voordeel te doen. Op dit gebied zijn de generaties tussen de 25 en 60 jaar (mede door hun elektrische voertuigen) al behoorlijk asociaal bezig geweest. Laat onze kinderen a.u.b. wat socialer met de wereld omgaan, geen kinderen in ontwikkelingslanden de lithiummijnen meer insturen voor onze accu’s en geen afvalberg met afgeschreven zonnepanelen vergroten.