SCHIEDAM- Raadsleden in Schiedam stellen fors minder schriftelijke vragen om burgemeester en wethouders te controleren. Dat blijkt uit een vergelijkend onderzoek van de Rekenkamer naar de wijze waarop de gemeenteraden in diverse gemeenten wordt ondersteund. Dat moet en kan anders, volgens de Rekenkamer.
De gemeenteraad van Schiedam heeft een belangrijke rol in het controleren van het college van burgemeester en wethouders. Om deze rol goed te kunnen vervullen, kunnen de raadsleden schriftelijke vragen stellen aan het college over allerlei onderwerpen die de gemeente aangaan, maar hoe vaak maken de raadsleden gebruik van deze mogelijkheid? En hoe verhoudt Schiedam zich tot andere gemeenten op dit gebied? De Rekenkamer heeft hier onderzoek naar gedaan en de resultaten zijn opmerkelijk.
In de periode 2018-2022 werden er in Schiedam gemiddeld zo’n 30 à 35 schriftelijke vragen per jaar gesteld. Dit is minder dan de helft van het gemiddelde van alle onderzochte gemeenten, dat op 75 schriftelijke vragen per jaar ligt. Ook het aantal mondelinge vragen dat de raadsleden stellen, wordt niet bijgehouden in Schiedam. Dit maakt het lastig om een compleet beeld te krijgen van de informatiebehoefte en de controlefunctie van de raad.
Een mogelijke verklaring voor het lage aantal schriftelijke vragen in Schiedam is dat de voormalige burgemeester Cor Lamers (CDA) de raadsleden heeft ontmoedigd om veel schriftelijke vragen te stellen, omdat dit veel tijd en geld zou kosten. Volgens sommige raadsleden heeft zijn houding invloed gehad op de cultuur in de raad, waardoor er minder kritisch werd gevraagd naar het beleid en de uitvoering van het college.
Een andere mogelijke verklaring is dat de raadsleden in Schiedam relatief goed worden ondersteund door de griffie, die hen helpt met het voorbereiden en uitvoeren van hun werkzaamheden. Uit het onderzoek blijkt dat Schiedam een relatief hoog budget voor fractieondersteuning beschikbaar stelt, namelijk 1.500 euro per raadslid per jaar. Dit is hoger dan het gemiddelde van alle onderzochte gemeenten, dat op 1.100 euro per raadslid per jaar ligt. De griffie kan de raadsleden voorzien van informatie en advies, waardoor zij minder afhankelijk zijn van schriftelijke vragen aan het college.
De Rekenkamer concludeert dat er in Schiedam ruimte is voor verbetering op het gebied van schriftelijke vragen. De Rekenkamer adviseert de raad om meer gebruik te maken van deze mogelijkheid om het college te controleren en om meer transparantie te bieden aan de burgers over hun werkzaamheden. Ook adviseert de Rekenkamer om het aantal mondelinge vragen te registreren en te analyseren, om zo een beter inzicht te krijgen in de informatiebehoefte en de controlefunctie van de raad. Tot slot adviseert de Rekenkamer om het budget voor fractieondersteuning te evalueren en te vergelijken met andere gemeenten, om te bepalen of dit budget passend en doelmatig is.
Foto: archief