SCHIEDAM- De Schiedamse gemeenteraad maakt zich zorgen over de rol en de invloed van de gemeenteraden in de Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH), deze moet democratischer. De Schiedamse raad wil dat het eigen stadsbestuur onderzoekt of een regioraad een betere optie is. De MRDH neemt nu belangrijke beslissingen over het openbaar vervoer in de regio, die grote gevolgen kunnen hebben voor de individuele gemeenten. De raadsleden hebben geen zeggenschap en kunnen alleen niet-bindende adviezen geven.
Een regioraad is een orgaan waarin vertegenwoordigers van de gemeenteraden zitting hebben, die direct gekozen worden door de inwoners van de regio. Een regioraad heeft meer bevoegdheden en verantwoordelijkheden dan het huidige algemeen bestuur en kan bindende besluiten nemen over het openbaar vervoer in de regio.
Alle Schiedamse raadsleden willen dat het algemeen bestuur een scenario uitwerkt om over te stappen op een regioraadmodel voor de vervoersautoriteit, naar voorbeeld van de vervoerregio Amsterdam. Dit scenario moet worden voorgelegd aan de gemeenteraden die deelnemen aan de gemeenschappelijke regeling MRDH. De Schiedamse raad wil voor 1 februari 2024 op de hoogte worden gesteld van de uitkomst van dit onderzoek.
De Schiedamse raad stuurt hun motie met die strekking – die gisteravond unaniem is aangenomen – ook naar alle gemeenteraden die deelnemen aan de gemeenschappelijke regeling MRDH, om hen te informeren over dit initiatief en hen uit te nodigen om zich hierbij aan te sluiten.
Aanleiding om de motie unaniem aan te nemen zijn de strubbelingen rond tramlijn 21 in Schiedam. Een definitief besluit om de lijn eventueel op te heffen valt op 20 september bij de MRDH. Tot die tijd blijft de tram rijden tot de noordrand van Schiedam.