WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland

SCHIEDAMSE RAAD BESPREEKT BINNENKORT REGELS TEGEN MISBRUIK BIJSTAND

SCHIEDAM- Zodra het wetsvoorstel van de Participatiewet in de Eerste Kamer is aangenomen, zal dit onderwerp in de Schiedamse gemeenteraad worden besproken, zodat wijzigingen met spoed in het beleid kunnen worden verwerkt. Dat is toegezegd vanuit het stadsbestuur. De toezegging volgde eerder deze maand tijdens behandeling van het Raadsbesluit Verlenging Regionale Koers Handhaving Participatiewet.

In de regio Waterweg-Noord wil men voorkomen dat mensen langdurig aanspraak moeten maken op overheidsondersteuning. Daarom richt Stroomopwaarts zich erop om inwoners die zich melden voor een bijstandsuitkering, direct naar betaald werk te activeren en jongeren naar school te krijgen. Betaald werk is immers de beste en meest natuurlijke manier om een inkomen te verkrijgen. Voor jongeren geldt dat Stroomopwaarts hun positie op de toekomstige arbeidsmarkt waar mogelijk wil versterken.

Inwoners die niet direct naar betaald werk of school begeleid kunnen worden, kunnen in aanmerking komen voor een bijstandsuitkering. Een uitkering vormt het vangnet voor hen die door omstandigheden tijdelijk niet in hun eigen levensonderhoud kunnen voorzien. Aan het ontvangen van een uitkering zijn echter ook verplichtingen verbonden. Het naleven van deze verplichtingen wordt door Stroomopwaarts gestimuleerd en gecontroleerd om misbruik en oneigenlijk gebruik te voorkomen. Daar waar naleving achterwege blijft, moet er gehandhaafd worden om onrechtmatige verstrekking van de uitkering te voorkomen en de uitstroom naar betaald werk te bevorderen.

Handhaving betreft echter meer dan alleen controleren en straffen. Het omvat alle activiteiten die erop gericht zijn om te zorgen dat verstrekkingen rechtmatig plaatsvinden en terechtkomen bij de mensen voor wie ze bedoeld zijn. De Participatiewet schrijft in artikel 8b voor dat in het kader van het financiële beheer bij verordening regels worden opgesteld voor de bestrijding van het ten onrechte ontvangen van bijstand, en misbruik en oneigenlijk gebruik van de wet. De artikelen 35, lid 1 onder c van de Wet inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte werkloze werknemers (IOAW) en de Wet inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte gewezen zelfstandigen (IOAZ) schrijven hetzelfde voor. Hiermee hebben de gemeenten de verplichting om eigen regels te bepalen omtrent handhaving.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *