WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland

SCHIEDAMSE POLITICA’S: ‘STROOMOPWAARTS TE SNEL MET BEWINDVOERING’

SCHIEDAM- Stroomopwaarts leidt te snel mensen met schulden richting de zwaarste vorm van bewindvoering: een levenslang traject met een fors prijskaartje, maar bewindvoerders hebben hier alle belang bij. Dat betogen de VVD en de fractie Van Dijk in Schiedam. De fracties willen dat wethouder Marcel Bregman (D66) aan Stroomopwaarts duidelijk maakt dat men voorzichtig moet zijn om direct toe te leiden tot de zwaarste variant. De fractie Van Dijk wil de exacte omvang van die zwaarste variant zwart op wit hebben en de VVD wijst op de kosten en verlangt meer onderzoek naar nut en noodzaak van de maatregel.

Annebeth Wilton (VVD): “Mensen die in de schulden zitten, en er zijn er helaas heel veel die ook in de bijstand terecht komen, zien vaak door de bomen het bos niet meer. En worden heel gemakkelijk toegeleid naar bewindvoering. Juist bij Stroomopwaarts!”

Sun van Dijk (fractie Van Dijk): “De bewindvoering wordt toegekend door de rechtbank. Maar die mensen komen met een probleem. Help mij! Wat moet ik doen? Dat zijn mensen die laten zich adviseren wat voor hen mogelijk de beste oplossing is.”

Wilton: “En dat betekent dus dat als dat soort trajecten worden ingezet wij ook weten dat we heel lang aan de kosten van die bewindvoering vastzitten. En dat betekent dus dat we ons heel goed moeten realiseren, dat als we die zware stap van bewindvoering inzetten, dat we ook echt zeker weten dat er niks anders meer is. En helaas, dát wordt niet onderzocht.”

De Wet Schuldsanering Natuurlijke Personen (Wsnp ) is het wettelijk traject waarbij de rechtbank een bewindvoerder aanstelt. De taak van de Wsnp-bewindvoerder is om de belangen van de gezamenlijke schuldeisers te waarborgen en toe te zien op de nakoming van de verplichtingen door de saniet (dat is degene die in de Wsnp zit). Als een saniet zich houdt aan de verplichtingen van de Wsnp dan krijgt hij/zij aan het einde van de Wsnp een ‘schone lei’. De schuldeisers kunnen de saniet dan niet meer aanspreken op zijn/haar schulden.
Van Dijk: “Natuurlijk, er zijn altijd mogelijkheden om tussentijds te proberen bewindvoering te stoppen, maar dat moet bij de rechter worden aangevraagd. En u begrijpt net zo goed als ik dat er ook voldoende organisaties zijn die er baat bij hebben dat mensen in de bewindvoering blijven. En dat zijn wel de mensen die helpen met de adviezen te schrijven voor de rechtbank.”

Wethouder Marcel Bregman (D66) naar VVD en de fractie Van Dijk: “Ja, u zegt het iets scherper dan dat ik dat zou doen, maar ik denk dat u daar een punt heeft.”

GEEF UW MENING!!

Plaats een reactie onder dit bericht op deze site (scrol naar beneden). Gebruik uw vrijheid van meningsuiting!

LET OP!! Spreek vrijuit, maar reacties die oproepen tot geweld en verwensingen met ziektes worden niet getoond.

Publicatie kan (soms) enige tijd duren.

3 gedachten over “SCHIEDAMSE POLITICA’S: ‘STROOMOPWAARTS TE SNEL MET BEWINDVOERING’

  1. De fracties Van Dijk en de VVD spreken zich in dit artikel uit tegen een in hun ogen te snelle verwijzing naar een beschermingsbewindvoerder door Stroomopwaarts. Deze bewindvoerder beheert onder toezicht van de kantonrechter het vermogen van de betrokkene. Deze vorm van hulpverlening wordt veelal bekostigd door de gemeente vanuit de bijzondere bijstand. Vandaar deze kritische opstelling.
    De redactie legt in het artikel echter ten onrechte een link naar de wettelijke schuldsaneringsregeling (Wsnp). De Wsnp kost de gemeente namelijk niets, want die wordt bekostigd door de schuldeisers. Gemeenten hebben er dus baat bij om mensen met problematische schulden door te sturen naar de Wsnp en niet eindeloos te trachten om tot een akkoord met de schuldeisers te komen. Het slagingspercentage in de Wsnp is bovendien landelijk meer dan 90 procent.

    Hans Lagendaal
    Bestuurslid BBW Beroepsvereniging Bewindvoerders voor Wsnp

    1. Uit de raadsvergadering van vorige week woensdagavond:

      Wilton (VVD): “Mag ik u vragen of het u bekend is hoe lang over het algemeen trajecten van bewindvoering duren?”
      Wethouder Marcel Bregman (D66): “Dat varieert welke oplossing is gekozen, maar dat zijn langjarige projecten. Zeker bij de Wsnp.”

  2. Als de wethouder daar prijs op stelt, ben ik graag bereid om de verschillen tussen beschermingsbewind en de Wsnp nader toe te lichten. Mag ik hem daartoe via dit kanaal uitnodigen?

    Hans Lagendaal
    Bestuurslid BBW Beroepsvereniging Bewindvoerders Wsnp

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *