SCHIEDAM- Op zaterdag 9 en zondag 10 september kunt u maar liefst 40 Schiedamse monumenten van binnen bekijken tijdens de Open Monumentendagen. Ook zijn er tal van activiteiten. Van een lezing over de Schiedamse boksgeschiedenis tot een wandeling langs monumentale bomen. Alle panden zijn gratis te bezoeken, het programma staat online en is te vinden in het programmaboekje.
De Open Monumentendagen zijn een uitgelezen kans voor nieuwsgierige aagjes en erfgoedliefhebbers om de stad eens op een andere manier te beleven. Zoals altijd staan de monumenten in de stad centraal, maar dit jaar is er ook extra aandacht voor het immateriële erfgoed: wat mensen doen in of met al die oude gebouwen. Een molen die nooit draait gaat stuk en een gebouw waar niets gebeurt is slechts een lege huls. Vaak krijgt een monument een nieuwe functie. Denk aan de Sodafabriek die een creatieve broedplaats huisvest, of de Korenbeurs aan de Lange Haven waar de bibliotheek gevestigd is. “Soms leeft het erfgoed zelf ook echt”, aldus Han van der Horst, voorzitter van het Schiedams comité Open Monumentendagen. “Denk aan onze parken. Zelf kijk ik erg uit naar de rondleiding door de Plantage, het oudste stadspark van Nederland.”
Naast de opengestelde monumenten is er een gevarieerd programma. Voor wie graag luistert is er op zaterdag 9 september in Kethel een tuinconcert van muziekvereniging Sint Radboud en een lezing over de boksgeschiedenis van Schiedam. Voor wandelaars is er onder andere een wandeling door Kethel, kan de toren van de Grote Kerk worden beklommen en leidt stadsorganist Arjen Leistra een orgelwandeling, waarbij hij de orgels van verschillende (voormalige) Schiedamse kerken zal bespelen. De Groene Raat in Kethel heeft beide dagen een uitgebreid cultureel programma.
Op vrijdag 8 september verzorgt de Historische Vereniging Schiedam om 19.00 uur de opening van de Open Monumentendagen bij boksschool Hans de Jong (Singel 8). Hier zal burgemeester Jules Bijl (D66) het weekend officieel openen. De openingslezing richt zich dit jaar op de boksgeschiedenis van de stad. “Boksen is al decennia een echte Schiedamse sport, maar lang niet zo zichtbaar als bijvoorbeeld voetbal of cricket”, zegt Merel van der Vaart, conservator stadsgeschiedenis van het Stedelijk Museum Schiedam. Boksschool Hans de Jong zal een demonstratie verzorgen.
Het hele programma is te vinden op https://www.openmonumentendag.nl/comite/schiedam/ en in het programmaboekje dat te krijgen is bij het iPunt in de Waag en de bibliotheek in de Korenbeurs. Vrijwel het hele programma is gratis, maar voor sommige activiteiten moet vooraf worden gereserveerd. De monumenten hebben verschillende openingstijden en niet alle panden zijn op beide dagen open. Controleer dus het programma, voordat u op pad gaat.