SCHIEDAM- Tijdens de gemeenteraadsvergadering van gisteravond draaide de Schiedamse gemeenteraad twee voorgestelde bezuinigingsmaatregelen terug. Het gaat om bezuinigingen op verkeerseducatie en natuur- en milieueducatie, waarbij de raad besloot beide onderdelen in de begroting voor 2025 te behouden.
De raad reageerde op zorgen over de toenemende verkeersonveiligheid in de stad. Het aantal verkeersongelukken neemt toe, vooral onder jongeren die steeds vaker betrokken raken bij verkeersonveilige situaties, mede door nieuwe vervoersmiddelen zoals de fatbike. Daarnaast kreeg de gemeente steeds meer klachten over verkeersveiligheid, met name rondom scholen en drukke verkeerspunten.
Het oorspronkelijk voorgestelde besluit om de verkeerseducatie in 2025 stop te zetten is daarom aangepast. De gemeenteraad heeft bepaald dat de verkeersmaatregelen gericht op educatie, zoals de schoolbrengweek en het fietsexamen, niet geschrapt zullen worden. Deze initiatieven zijn volgens de raad belangrijk voor het bevorderen van verkeersveilig gedrag bij jongeren. Het benodigde bedrag van 15.000 euro wordt daarvoor toegevoegd aan het begrotingssaldo na bestemming.
Ook op het gebied van natuur- en milieueducatie is een bezuiniging teruggedraaid. Het stadsbestuur heeft eerder voorgesteld de subsidie voor dit onderdeel in 2025 te schrappen, maar de raad besluit nu om deze subsidie van 72.000 euro te behouden.
Een bijna unanieme gemeenteraad (met uitzondering van LOS) vindt dat de activiteiten van het NME Schiedam (Natuur- en Milieu Educatie) al jarenlang hoog gewaardeerd worden. Bovendien wordt natuur- en milieueducatie als belangrijk beschouwd voor de algemene ontwikkeling van kinderen. De raadsleden wijzen erop dat, ondanks het feit dat natuur- en milieueducatie geen wettelijke taak is, het een waardevolle bijdrage zou leveren aan de opvoeding van jonge generaties.