WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland

SCHIEDAMS PLAN VOOR BETERE ONDERSTEUNING HULPBEHOEVENDEN

SCHIEDAM- Een nieuw Schiedams uitvoeringsprogramma moet de ondersteuning van hulpbehoevende inwoners verder verbeteren. Dit programma geeft invulling aan de eerder vastgestelde regiovisie voor Beschermd Wonen (BW), Maatschappelijke Opvang (MO) en Vrouwenopvang (VO). Het doel is inwoners met psychische problemen, dakloosheid of geweld in afhankelijkheidsrelaties beter te begeleiden en meer kansen te bieden voor herstel en zelfredzaamheid.

Het programma bouwt voort op vier speerpunten: wonen met zorg, betere doorstroom tussen voorzieningen, preventie en veilige en leefbare buurten. Binnen de regio Maassluis, Vlaardingen en Schiedam (MVS) wordt samengewerkt, waarbij Vlaardingen vaak het voortouw neemt.

Het uitvoeringsprogramma van Schiedam richt zich op vier hoofdthema’s: wonen met zorg, betere doorstroom tussen voorzieningen, preventie en het bevorderen van veilige en leefbare buurten. In samenwerking met Maassluis en Vlaardingen binnen de MVS-regio werkt Schiedam aan het verbeteren van de ondersteuning voor kwetsbare groepen. Hierbij neemt Vlaardingen vaak het voortouw in de gezamenlijke aanpak.

In het programma worden belangrijke uitdagingen benoemd die aandacht vragen. Zo is er een tekort aan opvangplekken en betaalbare woningen, waardoor wachtlijsten lang blijven. Om dit probleem aan te pakken, wordt in 2025 een overzicht opgesteld van de huidige en toekomstige vraag, met bijbehorende afspraken over locaties en vastgoed. Ook blijkt de doorstroom binnen voorzieningen niet optimaal te verlopen. Daarom wordt onderzocht of een centraal systeem voor toegang en wachtlijstbeheer kan bijdragen aan een efficiëntere organisatie.

Speciale aandacht gaat uit naar jongeren tussen 18 en 27 jaar vanuit de jeugdzorg. Voor deze groep worden nieuwe woon- en opvangmogelijkheden ontwikkeld, zoals kamertrainingen en crisisopvang. Daarnaast wordt gewerkt aan het versterken van buurtnetwerken, waarbij informele netwerken en sleutelfiguren een grotere rol krijgen in de ondersteuning dicht bij huis.

Het uitvoeringsprogramma is opgezet als een flexibel plan dat iedere twee tot drie jaar wordt bijgewerkt. Op deze manier blijft het inspelen op veranderende omstandigheden binnen de domeinen wonen, welzijn en zorg, terwijl nieuwe initiatieven worden ontwikkeld en behaalde doelen worden uitgebreid. Met deze aanpak streeft Schiedam naar een toekomst waarin kwetsbare inwoners beter worden ondersteund en weer een plek in de samenleving kunnen vinden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *