WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland

SCHIEDAMS GRONDBELEID GRONDIG OP DE SCHOP

SCHIEDAM– De Kadernota Grond 2020 wordt grondig herzien door de gemeente Schiedam, met als doel beter in te spelen op de toenemende vraag naar ruimte. Het doel is om tussen 2025 en 2030 minimaal 3.500 nieuwe woningen toe te voegen aan de stad.De nieuwe plannen bevatten een breed scala aan maatregelen die de stad moeten voorbereiden op toekomstige ontwikkelingen.

De herziening is ingegeven door verschillende factoren, waaronder de invoering van de Omgevingswet, het Nationaal Programma Leefbaarheid en Veiligheid in de wijken Nieuwland en Oost en de noodzaak om in te spelen op economische veranderingen, zoals stijgende rentes en inflatie. Ook het benutten van (rijks)subsidies en het omgaan met nieuwe regelgeving op het gebied van de klimaathoax, zoals stikstof en waterkwaliteit, spelen mee in het opstellen van de nieuwe richtlijnen.

Een van de speerpunten van de hernieuwde Kadernota is de toevoeging van nieuwe woningen en het creëren van bijbehorende maatschappelijke voorzieningen. De gemeente wil niet alleen inzetten op het bouwen van woningen, maar ook zorgen voor voldoende scholen, sportfaciliteiten en andere bijbehoordende voorzieningen. De gemeente streeft ernaar om per 1.000 nieuwbouwwoningen ten minste één basisschool, meerdere speelvoorzieningen en voldoende zorgfaciliteiten te realiseren. Hiermee moet worden voorkomen dat nieuwe woonwijken kampen met een tekort aan basisvoorzieningen.

Dit jaar wordt al rekening gehouden met een eerste herziening, waarbij naar verwachting ongeveer 12 miljoen euro nodig zal zijn voor het herstructureren van potentiële ontwikkellocaties. Hierbij spelen aflopende erfpachtcontracten van bedrijven een belangrijke rol, vooral op locaties met herontwikkelingspotentieel.

Op economisch vlak wil Schiedam ondernemers meer ruimte bieden. Er wordt gekeken naar uitbreiding van bedrijventerreinen en het stimuleren van lokale initiatieven. De gemeente mikt op het creëren van 500 nieuwe banen in de komende 3 jaar, vooral in de logistieke en maakindustrie.

Wat betreft mobiliteit wordt geïnvesteerd in infrastructuur die de stad beter bereikbaar maakt. Zo staat een investering van 8 miljoen euro gepland voor het verbeteren van de doorstroming op belangrijke verkeersaders en het ontwikkelen van alternatieve vervoersmiddelen, zoals de aanleg van nieuwe fietspaden en het verbeteren van het openbaar vervoer.

De Kadernota stelt voor om de regeldruk te verlagen en processen te versnellen. Het stadsbestuur krijgt meer ruimte om gemotiveerd af te wijken van standaardprocedures. Ook wil de gemeente jaarlijks een integraal herzieningsmoment inbouwen, waarbij zowel financiële als ruimtelijke plannen worden geëvalueerd.

De herziening van de Kadernota Grond en de bijbehorende Uitvoeringsnota Grond worden op 27 mei 2025 besproken in een commissievergadering, waarna de gemeenteraad op 3 juni een definitief besluit neemt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *