WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland

SCHIEDAMMERS MET LAGE DIGITALE VAARDIGHEDEN WORDEN PROBLEEM

SCHIEDAM- Het gebrek aan digitale vaardigheden onder een deel van de Schiedammers begint een probleem te worden. Dat erkent het stadsbestuur in antwoord op vragen vanuit de gemeenteraad. Ook nu steeds meer contacten digitaal verlopen blijft de gemeente daarom verschillende middelen in de communicatie combineren. Denk aan bewonersbrieven en persoonlijk contact. Daarnaast is er ook nog een groep met een lage taalvaardigheid.

In het afgelopen jaar heeft de gemeente Schiedam ervaring opgedaan met digitale enquêtes onder bewoners, ‘teams’ bijeenkomsten in plaats van wijkoverleggen of inloopavonden en livestreams om vragen te beantwoorden. In ontwikkeling zijn, onder andere, bepaalde functies op de gemeentelijke websites.

Om alle communicatie vanuit de gemeente begrijpelijk te maken wordt gestreefd naar B1-taalniveau, maar mensen die laaggeletterd zijn hebben ook moeite met dit niveau. Van de zes taalniveaus is A1 het eenvoudigst te begrijpen. Wanneer de gemeente weet dat men met mensen of een groep te maken heeft met een lage taalvaardigheid, wordt de communicatie aangepast. Er wordt niet standaard ingezet op A1-niveau, omdat dit niet prettig is voor de meerderheid van de lezers.

GEEF UW MENING!!

Plaats een reactie onder dit bericht op deze site (scrol naar beneden). Gebruik uw vrijheid van meningsuiting!

LET OP!! Spreek vrijuit, maar reacties die oproepen tot geweld en verwensingen met ziektes worden niet getoond.

Publicatie kan (soms) enige tijd duren.

5 gedachten over “SCHIEDAMMERS MET LAGE DIGITALE VAARDIGHEDEN WORDEN PROBLEEM

  1. Ben zelf niet oud, kan Nederlands lezen en schrijven, maar ook ik heb in sommige gevallen moeite met het digitale gedoe. De meeste moeite heb ik met het onpersoonlijke en de uitleg over bepaalde zaken waarover ik vragen heb. Als je een call center om hulp vraagt behandelen ze je vaak als een analfabeet. Vaak kan ik die gasten zelf amper verstaan. Maar met het verhaal dat vele ouderen problemen hebben met een lage taalvaardigheid word ik een beetje troosteloos van. De overgrote meerderheid (blijkt uit onderzoek van Denk) zijn ouderen die al decennia lang in Nederland wonen met een migratie achtergrond. Hebben die nooit in een koffiehuis of door de gemeente gratis aangeboden cursussen Nederlands kunnen volgen?
    Ze hebben zich vele jaren kunnen handhaven en van alle voordelen gebruik kunnen maken.

    1. Hi Martin,

      Ben je inmiddels bijgespijkerd in je digitale vaardigheden?

      Je bent (of misschien was) niet de enige die moeite heeft in sommige gevallen iets voor elkaar te krijgen op een digitale manier met computer of smartphone. Wist je dat DOCK in Schiedam in de Wijkhuizen je kan ondersteunen digitaal vaardiger te worden. En dat gratis!

      Neem contact op met een van de DOCK Wijkhuizen, of kijk even op https://wijkconnectschiedam.nl/agenda?city=schiedam&term=computerhulp

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *