WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland

SCHIEDAM WORDT FINANCIEEL BETER VAN AFSCHAFFEN BRONSCHEIDING AFVAL

SCHIEDAM- De gemeente Schiedam heeft een bewuste keuze gemaakt om de bronscheiding van afval voor laagbouwwoningen af te schaffen, ondanks dat dit eerder door de gemeente werd aangemoedigd als een manier om het milieubewustzijn onder de inwoners te verhogen. Inmiddels erkennen burgemeester en wethouders ook dat spelen bij deze beslissing de kosten en inkomsten een rol hebben gespeeld.

De directe aanleiding voor deze verandering is de wijziging van de landelijke richtlijnen, die het niet meer toestaan om een combinatie van bron- en nascheiding van PMD (plastic, metaal en drankkartons) toe te passen. Volgens de nieuwe ‘Ketenovereenkomst Verpakkingen’ is het voordeliger om PMD na te scheiden: er blijft minder restafval over, de bewoners van laagbouw hoeven geen PMD meer apart te houden en geen restafval meer naar een ondergrondse container te brengen, en er zijn minder ondergrondse restafvalcontainers nodig.

In 2019 zijn er ongeveer 35 ondergrondse restafvalcontainers geïnstalleerd voor de huidige manier van inzamelen bij de laagbouw. Bij de nieuwe manier van inzamelen worden de meeste van deze containers verwijderd, omdat ze niet meer nodig zijn. Slechts een paar containers blijven staan. De kosten van het vervroegd afschrijven van deze containers (ongeveer 200.000 euro) en de communicatiekosten die gepaard gaan met de invoering van de nieuwe inzamelwijze (ongeveer 100.000 euro) worden ruimschoots gecompenseerd door de veel hogere vergoeding (ongeveer 800.000 euro) die de gemeente heeft ontvangen van het bedrijfsleven dat verpakkingen produceert en gebruikt voor het bronscheiden van PMD.

De nieuwe ondergrondse containers hebben een toegangscontrolesysteem dat het mogelijk maakt om de containers efficiënt te legen, gebaseerd op de vulgraad van de containers. Hetzelfde systeem houdt ook bij welke adressen hun toegangspas niet hebben gebruikt gedurende een periode van negen weken. Het opsporen en benaderen van deze zogenaamde 0-storters is een van de taken van de afvalcoach van Irado, het bedrijf dat verantwoordelijk is voor de afvalinzameling in Schiedam. Naar schatting zal de afvalcoach hier gemiddeld ongeveer één dag per week aan besteden. De kosten hiervan zijn ongeveer 20.000 euro.

Eén gedachte over “SCHIEDAM WORDT FINANCIEEL BETER VAN AFSCHAFFEN BRONSCHEIDING AFVAL

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *