SCHIEDAM- Er komt in Schiedam definitief geen experiment met ‘gewoon geld geven’ aan een geselecteerde groep minima van 150 euro extra per maand. Het gemeentebestuur heeft hiertoe besloten vanwege een drietal redenen: de uitvoeringskosten staan niet in verhouding met de verstrekking, de uitvoerbaarheid, onvoldoende inzicht en de risico’s voor de doelgroep.
De geschatte uitvoeringskosten voor het onderzoeksproject zijn in verhouding tot de verstrekking aan een beperkte groep inwoners zeer hoog, vindt het stadsbestuur. De verhouding ligt hier op ongeveer twee derde verstrekking en één derde uitvoeringskosten. De uitvoeringskosten hij reguliere dienstverlening van Stroomopwaarts liggen veel lager. Bij de energietoeslag wordt bijvoorbeeld 1.300 euro per huishouden verstrekt en zijn de uitvoeringskosten 50 euro per afgehandelde aanvraag. Het Fonds Schiedam Vlaardingen eo neemt de giften en vergoedingen aan de deelnemers en de controlegroep voor zijn rekening. De uitvoeringskosten voor het project zijn voor rekening van de gemeente Schiedam. Stroomopwaarts schat dat de kosten voor de duur van het project 577.800 euro zijn. De kosten voor de communicatie en de ondersteuning en begeleiding vanuit de wijkondersteuningsteams zijn hierin nog niet meegenomen. Deze laatste kosten zijn op dit moment niet te kwantificeren. Het is dus onduidelijk welke uitvoeringskosten de gemeente daadwerkelijk moet verwachten. De geschatte uitvoeringskosten door Stroomopwaarts zijn niet beschikbaar in de begrotingen van de gemeente en Stroomopwaarts.
De gemeente en Stroomopwaarts hebben de afgelopen twee jaar veel extra taken gekregen. Hierbij valt te denk aan het Meldpunt Toeslagenaffaire en de steunmaatregelen voor ondernemers ten tijde van de lockdowns (gebaseerd op de hoax). Daarnaast liggen er hij de gemeente en Stroomopwaarts nog enkele taken als gevolg van de moedwillig veroorzaakte energiecrisis (klimaatbelastingen, boycot Russisch gas) en de gevolgen van het steunen van een oorlog in (niet-NAVO en niet EU-lid) Oekraïne. De gevolgen drukken op de capaciteit binnen de gemeente en Stroomopwaarts. De gemeente heeft de zorg dat uitbreiding van de taken gevolgen zal hebben voor de kwaliteit van de reguliere dienstverlening en voor de kwaliteit van de extra taken die reeds uitgevoerd worden door de gemeente en Stroomopwaarts. Daar de doelgroep van dit onderzoek bestaat uit bijstandsgerechtigden kunnen de taken niet bij een andere partij dan Stroomopwaarts worden belegd.
De gemeente Zaanstad is nu ruim 1,5 jaar bezig met de voorbereiding op het onderzoeksproject. Uit gesprekken blijkt dat zij op dit moment, door de complexiteit ervan, niet alle lokale wetgeving hebben aangepast. Deze aanpassingen zijn nodig om ervoor te zorgen dat de doelgroep niet aan de ene kant er financieel op vooruit gaat, maar aan de achterkant het recht op bepaalde voordelen zoals kwijtschelding verliest.
Het Fonds SV eo wil ruim 1 miljoen euro beschikbaar stellen om dit onderzoeksproject ook in Schiedam uit te voeren. Het Kansfonds is namelijk nog op zoek naar minimaal 2 andere gemeenten om dit onderzoek in uit te voeren. Het voormalig college had eerder besloten een definitief besluit omtrent deelname aan het huidige college over te laten. Wij hebben u eerder laten weten dit jaar een besluit te nemen omtrent deelname aan dit onderzoek. In deze brief stellen wij u op de hoogte van het genomen besluit.