SCHIEDAM- Om de leefomgeving te verbeteren en het landschap aantrekkelijker te maken wil de gemeente Schiedam alle hoogspanningskabels ondergronds aanbrengen, maar dit kan miljoenen euro’s per kilometer kosten, afhankelijk van de technische uitvoering, de lengte van het traject en de bodemgesteldheid. Hoewel er nog geen concrete plannen zijn, heeft Schiedam deze wens opgenomen in haar omgevingsvisie. De kosten kunnen worden verdeeld tussen de gemeente, netbeheerder Stedin en mogelijk het Rijk of de Provincie.
Bovengrondse hoogspanningskabels hebben invloed op de uitstraling van een gebied en kunnen zorgen oproepen over gezondheid en veiligheid. Door de kabels ondergronds te brengen, verdwijnen niet alleen de zichtbare masten, maar wordt ook de ruimte boven de grond vrijgemaakt. Dit biedt mogelijkheden voor bijvoorbeeld woningbouw, recreatiegebieden of nieuwe infrastructuur.
Daarnaast geeft de gemeente aan dat deze ambitie voortkomt uit de wens om duidelijkheid te geven over hoe Schiedam in de toekomst wil omgaan met hoogspanningsverbindingen binnen de gemeentegrenzen. Het gaat daarbij niet alleen om technische of financiële overwegingen, maar ook om de langetermijnontwikkeling van de stad.
De aanleg van ondergrondse voorzieningen wordt geregeld volgens de regels in de Algemene Verordening Ondergrondse Infrastructuren Schiedam 2017 en het Handboek Kabels en Leidingen Schiedam 2017.