SCHIEDAM- De gemeenten Schiedam, Gorinchem, Cromstrijen, de Sociale Dienst Drechtsteden en de Serviceorganisatie Jeugd (Zuid-Holland Zuid) ontwikkelen samen een methode voor het voorkomen en aanpakken van oneigenlijk gebruik van zorggeld en fraude. Ze maken aanbevelingen en handreikingen voor toezicht en handhaving, geschikt voor alle Nederlandse gemeenten.
Vanaf 1 januari 2015 zijn de gemeenten verantwoordelijk voor een groot aantal taken op het gebied van zorg en ondersteuning. Deze taken zijn vastgelegd in onder andere de Jeugdwet en de Wet maatschappelijke ondersteuning 2015 (Wmo). Met de uitvoering van deze taken is veel geld gemoeid. Het is belangrijk dat dit geld terechtkomt bij mensen die de zorg en ondersteuning écht nodig hebben. Daarom willen gemeenten oneigenlijk gebruik en fraude zoveel mogelijk voorkomen en, waar het toch gebeurt, stevig aanpakken. Bovendien vraagt de wetgever dit van alle gemeenten; in de wetten zelf zijn preventieve maatregelen opgenomen.
De gemeenten Schiedam, Gorinchem, Cromstrijen, de Sociale Dienst Drechtsteden en de Serviceorganisatie Jeugd (Zuid-Holland Zuid) hebben een ‘Projectplan pilot aanpak fraude gemeentelijk sociaal domein’ vastgesteld. In de eerste fase van dit project (najaar 2015) onderzoeken de deelnemers waar de risico’s liggen. Daarna stellen zij handreikingen op hoe gemeenten fraude met en oneigenlijk gebruik van zorggeld zoveel mogelijk kunnen voorkomen (winter 2015). Tenslotte komen er aanbevelingen voor de opzet en organisatie van toezicht en handhaving (voorjaar 2016).
In dit project werken de gemeenten samen met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) dat subsidie verstrekt, twee Zorgkantoren, de PGB-belangenvereniging Per Saldo en het Kenniscentrum Handhaving.
De deelnemers willen de resultaten omstreeks maart 2016 aan het Ministerie van VWS aanbieden. Hierna kunnen alle Nederlandse gemeenten gebruikmaken van de aanbevelingen en handreikingen.