SCHIEDAM- De gemeente Schiedam heeft besloten om de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) aan te passen en een aantal punten van het horecabeleid uit te breiden en toe te passen op meer ondernemingen naast de horeca.
Een van de veranderingen is dat de term ‘horecabedrijf’ in de APV daarom wordt vervangen door ‘openbare inrichting’. Dit betekent dat niet alleen horecabedrijven, maar ook andere soorten openbare inrichtingen een vergunning moeten aanvragen om te mogen exploiteren. De burgemeester kan de vergunning weigeren als de exploitant of de leidinggevende niet voldoet aan bepaalde eisen van goed gedrag, leeftijd en zedelijkheid.
Ook kan de burgemeester de vergunning weigeren als de openbare inrichting een negatieve invloed heeft op de woon- en leefomgeving in de buurt. De exploitatievergunning is bedoeld om overlast te voorkomen en te toetsen of de openbare inrichting past bij het karakter van de omgeving.
Een vergunning kan ook vervallen als er binnen 6 maanden na het verlenen geen gebruik van wordt gemaakt. Daarnaast zijn er situaties waarin een vergunning automatisch vervalt, zonder dat de burgemeester hoeft in te grijpen. Dit zijn bijvoorbeeld het sluiten van de openbare inrichting, het overlijden van de exploitant of het veranderen van de rechtsvorm van het bedrijf.
De gemeente heeft nieuwe regels opgesteld voor horecagelegenheden en terrassen in het Centrum en Stationsgebied. Deze regels hebben als doel om de overlast voor omwonenden en het milieu te beperken, en om de openbare ruimte aantrekkelijk en veilig te houden. Hieronder volgt een korte samenvatting van de belangrijkste punten:
– De sluitingstijd voor horecagelegenheden is op vrijdag en zaterdag 04.00 uur. Dit zijn de dagen waarop de meeste incidentele festiviteiten plaatsvinden, zoals live muziek, thema-avonden of karaoke.
– Incidentele festiviteiten mogen tot 02.00 uur extra geluid produceren, mits ze een ontheffing hebben aangevraagd bij de gemeente. Na 02.00 uur moet het geluidsniveau weer voldoen aan de normen van het Activiteitenbesluit.
– Een aanvraag voor een terrasvergunning wordt getoetst op verschillende criteria, zoals de woon- en leefsituatie, het gebruik en de bruikbaarheid van de openbare ruimte, en het uiterlijk aanzien van het terras. De gemeente kan een terrasvergunning weigeren als deze niet aan deze criteria voldoet.
– Het terrasmeubilair en het terras zelf moeten passen bij de omgeving en voldoen aan redelijke eisen van welstand. De gemeente kan beleid vaststellen over de plaatsing en het uiterlijk van terrassen.