SCHIEDAM- In de kadernota sociaal domein zijn ook de ervaringen van klanten op het gebied van dienstverlening verwerkt. Dat laten burgemeester en wethouders weten in antwoord op vragen vanuit de gemeenteraad.
De organisaties die de ondersteuning uitvoeren (zoals de Wijkteams en Stroomopwaarts) vragen regelmatig naar de ervaringen van hun klanten. Ze doen dat op diverse manieren, bijvoorbeeld via een cliëntenraad, een internetpanel of een gesprek met gebruikers van een bepaalde voorziening. Zo kunnen ze hun dienstverlening verbeteren en aanpassen aan de wensen en behoeften van de inwoners. Het gaat dan vaak om veranderingen op het niveau van de voorzieningen zelf. De uitvoeringsorganisaties geven ook signalen door aan de gemeente als er iets moet veranderen in het beleid. Ze hebben daarom ook input geleverd voor de concept kadernota.
Het sociale domein is alles wat te maken heeft met het ondersteunen van mensen op het gebied van zorg, welzijn, onderwijs, gezondheidszorg en opvoeding. In Schiedam gaat het onder meer om het Wijkondersteuningteam (WOT): Dit is een team van professionals die inwoners helpen met vragen over zorg, welzijn, werk en inkomen. Het WOT biedt informatie, advies, ondersteuning en bemiddeling aan mensen die dat nodig hebben. Het team werkt samen met andere organisaties in de wijk, zoals huisartsen, scholen, vrijwilligers en mantelzorgers.